در ناحیه سر یک انسان به طور متوسط یکصد هزار تار مو وجود دارد. هر مو به طور معمول هزار روز عمر میکند و بعد وارد مرحله استراحت شده و بعد از سه ماه میریزد. در حالت نرمال موها حالت موزائیک دارند، یعنی وقتی که یک مو وارد مرحله ریزش میشود، موی کناری وارد مرحله رشد میشود. در حالت عادی روزانه بین ۴۰ تا ۱۰۰ تار مو ریزش میکند. اما اگر تعداد موهای ریخته شده در روز به بیش از صد تار مو تبدیل شود، غیر طبیعی تلقی شده و بیمار احساس ریزش مو میکند. در این مقاله، شما را با بیماریهایی که منجر به ریزش مو میشوند آشنا کرده و راه حل درمان هر یک را به شما توضیح خواهیم داد. کبد چرب و ریزش مو، لوپوس و کاهش موی سر، دلایل ریزش مو و… . پس با پونیک دارو همراه باشید تا به بررسی دلایل ریزش مو بپردازیم.
دلایل ریزش مو
دلایل متعددی برای ریزش مو وجود دارد. از جمله آنها میتوان به مسائل ارثی، کم خونی، استرس، عفونت، سرطانهای داخلی، مشکلات هورمونی، کم کاری تیروئید و … اشاره کرد. بعضی داروهای روانپزشکی از جمله سدیم والپرات، داروهای ضد انعقاد مثل وارفانین، رادیوتراپی و بسیاری از عوامل دیگر مثل شوره، خارش و چربی یا خشکی بیش از حد موها نیز در ریزش مو تاثیر گذارند. استفاده غیر صحیح از سشوار، شانه و بورس هم در ریزش مو نقش دارند.
در مواردی، ریزش مو به دلیل وجود یک بیماری خاص اتفاق میافتد. طبیعتا تشخیص قطعی بیماری که منجر به ریختن موهای شما شده است با پزشک متخصص پوست و مو است. این مقاله تنها سعی در راهنمایی شما برای تشخیص حدودی دلیل ریزش موهایتان از طریق نشانههای موجود در بدنتان دارد.
به یاد داشته باشید که تا زمانی که برای درمان بیماری مورد نظر اقدام نکنید ریزش موی شما ادامه خواهد داشت. حتی در بسیاری موارد سر به طور کامل طاس میشود. پس مراجعه به پزشک متخصص برای درمان بیماری را در برنامههای خود قرار دهید.
کدام بیماریها منجر به ریزش مو میشوند؟
لوپوس
لوپوس یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی سلولهای بدن را بیگانه تشخیص داده و به آنها حمله میکند. نتیجه طبیعی ابتلا به این عارضه، ریزش شدید مو است. دو الگوی ریزش مو در این بیماران وجود دارد.
- در حالت اول، ابتلا به بیماری لوپوس سبب کاهش حجم موها و افزایش ریزش آنها میشود.
- در حالت دوم، استفاده از داروها سبب افزایش ریزش مو خواهد شد.
اگر ریزش مو ناشی از خود بیماری باشد، غیرقابلبازگشت است. اما ریزش ناشی از داروها پس از اتمام دوره درمان قطع خواهد شد.
سندرم سوزش پوست سر (تریکودینیا)
تریکودینیا، نوعی بیماری است که در آن بیمار درد شدیدی را در ناحیه پوست سر خود احساس میکند. گاهی اوقات این درد با سوزش شدید همراه است. این درد با بستن، شانه کردن و حتی لمس کردن پوست سر هم تشدید میشود که باعث ریزش شدید مو هم در مردان و هم در زنان میشود. البته که نشانههای ریزش مو در این بیماری در زنان بسیار شدیدتر است. با توجه به تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۰۲، علت این بیماری میتواند استرس، افسردگی و ناراحتی باشد.
متاسفانه درمان قطعی این بیماری تا کنون مشخص نشده است. اما مشاهده شده که برخی از بیماران با استفاده از قرصهای ضد افسردگی (البته با مشورت پزشک متخصص) توانستند اثرات درد شدید، سوزش پوست سر و ریزش موی خود را بعد از چند هفته از بین ببرند.
کبد چرب و ریزش مو
بیماری کبد چرب میتواند رشد مو را تحت تاثیر قرار دهد و باعث تشدید ریزش مو شود. هنگامی که عملکرد کبد با مشکل روبرو شود، میتواند بر سیستمهای متابولیک از جمله هضم و جذب ویتامینهای محلول در چربی تأثیر بگذارد. این امر بر روی سلامت مو تأثیر میگذارد زیرا هضم صحیح و جذب ویتامینها برای رشد و چرخه مو بسیار مهم است.
این مقاله را از دست ندهید: درمان قطعی کبد چرب (همه چیز را در مورد کبد چرب یاد بگیرید)
کبد مسئول فیلتر کردن باکتری ها، گلبول های قرمز قدیمی و سموم(مانند الکل ) از خون است. کبد همچنین محل بیوسنتز هورمون هایی مانند استروژن است. استروژن با رشد و ریزش مو مرتبط است وقتیکه سطح استروژن کافی باشد زنان معمولا موهای پرپشتی دارند اما هنگامیکه میزان استروژن در دوره هایی مانند بعد بارداری یا در حین یائسگی کاهش میابد تعداد موهای بیشتری وارد فاز استراحت شده، به زودی می ریزند و نازک می شوند.
اگر به دلیل عملکرد نامناسب کبد سم زدایی بدن با اختلال مواجه شود سموم در بدن تجمع پیدا می کنند این سموم بیشتر محلول در چربی هستند و در قسمت هایی چربی دار بدن تجمع میابند از آنجائیکه مغز و غدد درون ریز اندام های چربی هستند مکان های رایجی برای ذخیره سموم محلول در چربی بوده و این احتمال وجود دارد که منجر به علائم اختلال عملکرد مغز و عدم تعادل هورمونی مانند ناباروری، درد سینه، اختلالات قاعدگی و یائسگی زودرس شود.
شما میتوانید برای درمان ریزش مو ناشی از بیماری کبد چرب از محصول هیر ویتامین پونیک دارو استفاده کنید.
سرطان و ریزش مو
ریزش موها در سرطان مشکل اصلی و ناراحت کنندهی بسیاری از بیماران سرطانی است. افرادی که به سرطان مبتلا میشوند بعد از انجام شیمی درمانی دچار ریزش مو میشوند. در اصل ریزش مو در این بیماری به دلیل شروع روند درمان است نه ماهیت و اثرات جانبی خود مریضی.
فولیکولها نقش گستردهای در رشد و نمو موها دارند و از آنجا که داروهای شیمی درمانی از موادی تشکیل شدهاند که فولیکولها را از بین میبرندریال به همین علت است که شیمی درمانی رابطه مستقیمی با ریزش موهای بیماران دارد. سلول های بنیادی موجود در فولیکول ها در اثر مصرف داروهای شیمی درمانی دچار اختلال در سیستم تقسیم سلولی میشوند. در نهایت به دلیل تقسیم نشدن این سلولها، ریزش مو گریبان گیر فرد مبتلا به سرطان خواهد شد. اما نکتهی خوشحال کننده آنجاست که پس از اتمام دوره شیمی درمانی، امکان رشد مجدد مو با مراجعه به متخصص مو و پوست و زیبایی وجود دارد.
سندرم تخمدان پلی کیستیک
برخی بر این باورند که ریزش مو نمیتواند ارتباطی با تنبلی تخمدان در بانوان داشته باشد. اما این باور اشتباه است. متخصصین میگویند بروز تنبلی تخمدان میتواند با علائم و عوارض متعددی همراه باشد که ریزش مو یکی از آنها به شمار میرود. ریزش موی ناشی از تنبلی تخمدان به دلیل افزایش هورمون مردانه معروف به آندروژن در بدن رخ میدهد. این آندروژنهای اضافی باعث نازک شدن مو در پوست سر میشوند. این هورمونها با تحریک رشد موهای ناحیه تناسلی و زیر بغل نقش کلیدی در بلوغ زنان دارند. همچنین این هورمونها در شدت و دفعات خونریزی قاعدگی تأثیرگذارند و بعدها به استروژن تبدیل میشوند. زمانی که تخمدانها مبتلا به سندرم تنبلی تخمدان میشوند، مقدار زیادی کیست تولید میکنند، فولیکولهای مو مسدود میشوند و درنتیجه چیزی به نام آلوپسی آندروژنیک یا AGA بروز میکند.
موهای آسیبدیده ازنظر قطر نازکتر، با طول کمتر و رنگ روشنتر دیده میشوند، تا زمانی که نهایتاً دیگر تولید نشوند و رشد نکنند. به این کاهش حجم مو با الگوی زنانه یا FPHL گفته میشود. نازک شدن و ریزش مو از قسمت تاج سر شروع میشود و سپس بهتدریج گسترش مییابد، بهطوریکه بیشتر قسمت بالای سر را درگیر میکند و پوست سر نمایان میشود. بدترین مرحله این نوع ریزشمو میتواند طاسی کامل سر باشد. بهخصوص زنانی که در حال نزدیک شدن به دوره یائسگی هستند، اگر مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک باشند بیشتر در معرض خطر طاسی کامل سر قرار دارند.
مشکلات تیروئید
اختلالات تیروئیدی زمانی رخ میدهند که سطح هورمونهای تیروئیدی در خون بالاتر یا کمتر از حد طبیعی باشند. وقتی پایینتر از سطح طبیعی باشند، به آن کم کاری و وقتی بالاتر از سطح طبیعی باشند به آن پرکاری تیروئید گفته میشود. مشکلات تیروئیدی در صورتی که شدید بوده و درمان نشوند، میتوانند به یکی از دلایل ریزش مو تبدیل شوند؛ وقتی تعادل هورمونها در بدن، به ویژه هورمونهای تیروئیدی به هم میریزد، رشد موها هم مختل میشود. موها میریزند، بدون این که موی جدیدی جایگزین آنها شود. از این رو موهای سر و ابرو بتدریج نازک میشوند.
برخی داروهای خاصی که برای درمان مشکلات تیروئیدی تجویز میشوند هم میتوانند در مواردی باعث ریزش مو شوند؛ از جمله برخی داروهای آنتیتیروئید که در درمان پرکاری تیروئید استفاده میشوند.
فراموش نکنید که اختلالات تیروئیدی در مراحل اولیه اغلب منجر به ریزش مو نمیشوند. با این حال دریافت درمان مناسب میتواند به رشد بهتر موها کمک کند. برای دریافت بهترین نتیجه از درمان کمی زمان لازم است؛ زیرا مدتی طول میکشد تا داروها به حداکثر اثربخشی خود برسند.
از جمله داروهایی که برای درمان مشکلات تیروئیدی تجویز میشوند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- لووتیروکسین (برای درمان کم کاری تیروئید)
- متی مازول (برای درمان پرکاری تیروئید)
- بتا بلاکرها (درمان برخی علائم پرکاری تیروئید)
سفلیس و ریزش مو
سفلیس یک بیماری سیستمی است که از باکتری ترپونما پالیدوم ناشی میشود. این بیماری بر اساس یافتههای بالینی به چند مرحله تقسیمشده است که به درمان و پیگیری آن کمک میکند. ابتلای نهفته به این بیماری از طریق آزمایشات سرولوژیک شناسایی میشود. تی. پالیدوم میتواند سیستم عصبی مرکزی را مبتلا کرده و به سفلیس عصبی، که میتواند در هر مرحله از سفلیس رخ دهد، منجر گردد. ریزش مو یکی از علائم بیماری سیفلیس است. این علامت در کنار سایر علائم در صورت درمان یا عدم درمان برطرف خواهند شد. با این حال، بدون درمان، فرد همچنان به سفلیس ابتلا خواهد داشت.
عفونت (HIV)
ایدز نیز یکی دیگر از بیماریهایی است که ممکن است منجر به ریزش مو بیماران شود. بیماری ایدز یا HIV یک بیماری مزمن ویروسی است که سیستم ایمنی بدن بیمار را مورد حمله قرار داده و به آرامی از بین میبرد. در نتیجه، بدن، دیگر مقاومتی در برابر ویروسها، بیماریها و آلودگیها نخواهد داشت.
این بیماری سیستم ایمنی بدن را مورد حمله قرار میدهد و ممکن است در دوران بیماری، سطح هورمونهای بیمار دچار تغییر شده و همین امر سبب کاهش موهایشان شود.
لعنت به کبد چرب که حتی مو هم نمیذاره برای آدم بمونه