حتما شما هم نام بیوتین به گوشتان خورده است و شنیدید که این ماده برای پوست و موی شما مفید است. اما نمیدانید که بیوتین دقیقا چیست و در چه مواد غذایی و مکملهایی وجود دارد. به همین دلیل، ما از متخصصان داروسازی شرکت پونیک دارو خواستیم تا اطلاعات کاملی را در خصوص بیوتین و خواص آن به ما ارائه دهند. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
بیوتین چیست؟
بیوتین (Biotin) که به عنوان ویتامین B7 یا ویتامین H نیز شناخته میشود، یکی از مهمترین ویتامینهای گروه B محسوب میشود. این ویتامین محلول در آب میباشد و نقش بسیار کلیدی و مهمی در بدن ایفا میکند.
وقتی میگوییم یک ویتامین محلول در آب است، به این معنی است که میتواند در آب حل شود و به راحتی توسط بدن جذب شود. ویتامینهای محلول در آب در بدن ذخیره نمیشوند و باید به طور منظم از طریق رژیم غذایی یا مکملها دریافت شوند.
خواص بیوتین برای بدن
ویتامین بیوتین یا b7 خواص بسیار زیادی برای بدن دارد. این ویتامین جزو ویتامینهای ضروری برای بدن محسوب میشود و بدن برای انجام عملکرد صحیح خود به حضور آن نیاز دارد. تعدادی از برجستهترین اثرات حضور بیوتین در بدن، روی قسمتهایی مانند پوست، مو، سیستم عصبی، ناخنها و قند خون قابل مشاهده است.
در ادامه، تعدادی از اصلیترین خواص بیوتین را بررسی خواهیم کرد.
خواص بیوتین برای افزایش متابولیسم بدن
بیوتین به عنوان یک کوآنزیم در متابولیسم اسیدهای چرب، کربوهیدراتها و اسیدهای آمینه نقش دارد. به عبارت دیگر، به بدن کمک میکند تا غذا را به انرژی تبدیل کند. اگر بیوتین بدن کم باشد، فرد مدام کم انرژی و بی حال خواهد بود.
البته کمبود سایر ویتامینها هم در کاهش انرژی افراد نقش دارد و تشخیص دقیق این موضوع، پس از انجام آزمایش خون مشخص خواهد شد.
خواص بیوتین برای مو، پوست و ناخن
بیوتین برای تولید کراتین (پروتئینی که در ساختار پوست، مو و ناخن نقش دارد) ضروری است. کسانی که دچار کمبود بیوتین باشند، مدام با ریزش مو درگیر هستند. ناخنهایشان شکننده و سست است و پوستشان مرتب جوش میزند. به همین دلیل است که در بسیاری از مکمل های ریزش مو، از بیوتین استفاده میشود.
کسانی که از مکملهای حاوی بیوتین (مانند بی کمپلکس و مکمل مو) استفاده میکنند، نه تنها از شر ریزش موهای خود رهایی پیدا میکنند؛ بلکه موها و ناخنهایشان تقویت شده و استحکام بیشتری نیز پیدا میکنند.
شما میتوانید با مطالعه مقاله، اطللاعات بیشتری را در خصوص “رشد سریع مو در یک هفته” به دست بیاورید.
بیوتین، ویتامینی ضروری برای سلامت سیستم عصبی
بیوتین برای تولید میلین، غلافی که سلولهای عصبی را احاطه میکند هم ضروری است. کمبود بیوتین میتواند منجر به علائمی مانند بیحسی، سوزن سوزن شدن و ضعف عضلانی شود. به همین دلیل است که اگر با علائمی مانند بی حسی مدام بدن خود به پزشک مراجعه کنید، حتما برای شما آزمایش بیوتین تجویز میشود.
تنظیم قند خون
بیوتین به تنظیم قند خون کمک میکند. مطالعات نشان دادهاند که مصرف مکملهای بیوتین میتواند به بهبود قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ کمک کند. دلیل این موضوع این است که بیوتین میتواند به افزایش حساسیت سلولها به انسولین و کنترل موثر قند خون کمک کند.
علاوه بر این، بیوتین در متابولیسم گلوکز، کربوهیدراتی که منبع اصلی انرژی بدن است هم نقش دارد. یعنی میتواند به تنظیم فرآیند گلوکونئوژنز، که تولید گلوکز از منابع غیر کربوهیدرات مانند اسیدهای آمینه است، کمک کند.
خواص و الزام استفاده از بیوتین در دوران بارداری
بیوتین برای رشد و نمو جنین و تنظیم قند خون مادر ضروری است. از طرفی، اکثر زنان در دوران بارداری خود با مشکل کمبود بیوتین مواجه میشوند. به همین دلیل به اکثر آنها پیشنهاد میشود که از مکمل بیوتین در دوران بارداری و شیردهی خود استفاده کنند. البته دوز دقیق مصرف بیوتین باید توسط پزشک و با توجه به میزان کمبود این ویتامین در بدن فرد مشخص شود.
خواص بیوتین برای رشد ریش مردان
یکی از روشهای دستیابی به ریشهایی پر پشت و مرتب، استفاده از مکملهای حاوی بیوتین است. این مکمل با افزایش تولید کراتین به افزایش ضخامت ریشها، رشد بیشتر مو و تقویت پیاز مو کمک خواهد کرد.
البته قراموش نکنید که این مکمل تنها در شرایطی که شما دچار کمبود بیوتین باشید اثری چشمگیر خواهد داشت. در غیر این صورت (و در صورت تنظیم بودن میزان بیوتین موجود در بدن شما)، این ویتامین اثر چندانی نخواهد داشت.
خواص بیوتین برای کودکان
کودکان هم مانند بزرگسالان به بیوتین نیاز دارند. چه بسا اینکه آنها در سنین رشد هستند و تنظیم بودن سطح ویتامینهای موجود در بدن آنها، اهمیت بسیار بیشتری نسبت به بزرگسالان خواهد داشت.
بیوتین به متابولیسم کربوهیدراتها، چربیها و پروتئینها در بدن کودک کمک میکند و منجر به تولید انرژی بیشتر در بدن آنها میشود. این ویتامین برای عملکرد مغز و سیستم عصبی فرزندان شما نیز ضروری است و به عملکرد بهتر مغز آنها کمک میکند.
بیوتین در بدنسازی
در بسیاری از برنامههای بدن سازی، به بیوتین به عنوان یکی از مواد ضروری و لازم برای بدن اشاره شده است. این ویتامین، علاوه بر تولید انرژی لازم بدن در زمان ورزش، به رشد بیشتر عضلات، چربی سوزی و درمان عضلات آسیب دیده نیز کمک میکند.
همانطور که در بالا هم به این موضوع اشاره کردیم، بیوتین خواص بسیار زیادی برای پوست و مو دارد. اما این موضوع، چه ارتباطی با بدنسازی و ورزشهای سنگین و شدید دارد؟
بدنسازان به دلیل تعریق زیاد بیشتر در معرض مشکلات پوستی و مویی هستند. دریافت میزان مناسبی از بیوتین در طول روز، آنها را از ابتلا به عارضههای پوستی حفظ خواهد کرد.
انواع طریقه مصرف بیوتین
شما میتوانید بیوتین را از طریق روشهای مختلفی به بدن خود برسانید:
- دریافت بیوتین به صورت مکمل دارویی
- دریافت بیوتین از طریق تزریق
- مصرف بیوتین در خوراکیهای طبیعی
مکملهای حاوی بیوتین
شما میتوانید با یک جستجوی ساده در اینترنت، مکملهای حاوی بیوتین فراوانی را پیدا کنید. اما اگر به دنبال یک محصول مطمئن و ایمن میگردید، ما به شما ۲ محصول متفاوت را پیشنهاد میکنیم.
مکمل هیر ویتامین پونیک دارو | بهترین مکمل بیوتین برای رشد مو
هیر ویتامین (Hair Vitamin) یکی از محصولات شرکت داروسازی پونیک دارو است که با هدف بهبود سلامتی موهای شما تولید میشود. این شرکت داروسازی با سابقهی بسیار طولانی و البته درخشان در تولید مکملهای مخصوص بدن، مکمل هیر ویتامین را برای کاهش ریزش مو، تقویت ریشه مو و سلامتی موهای شما تولید کرده است.
این مکمل حاوی ویتامین b7 یا همان بیوتین هم هست. پس اگر دوست دارید از خواص بیوتین در کنار سایز ویتامینهایی مانند زینک، ویتامین سی و b9 بهرهمند شوید، به شما پیشنهاد میکنیم که از این محصول استفاده کنید.
کپسول بی کمپلیت پونیک دارو
یکی دیگر از محصولات شرکت داروسازی پونیک داروی خوانسار، مکمل بی کمپلیت است. این مکمل؛ کاملترین مکمل حاوی ویتامینهای گروه b است. یعنی اگر بخواهید از تمام ویتامینهای گروه بی استفاده کنید، باید به سراغ کپسولهای تقویتی بی کمپلکس (یا همان بی کمپلیت) بروید.
این مکمل حاوی ویتامینهای:
- ویتامین B1 (تیامین)
- ویتامین B2 (ریبوفلاوین)
- ویتامین B3 (نیاسین)
- ویتامین B5 (پانتوتنیک اسید)
- ویتامین B6 (پیریدوکسین)
- ویتامین B7 (بیوتین)
- ویتامین B9 (اسید فولیک)
است و میتواند به عنوان یک منبع غنی از ویتامین بی مورد استفاده قرار بگیرد.
قرص بیوتین
شما میتوانید قرص بیوتین را به صورت تکی، یعنی یک قرص که فقط حاوی بیوتین (و نه سایر ویتامین ها) است را از داروخانههای معتبر سراسر کشور تهیه کنید. برای تهیه قرص یا کپسول بیوتین، نیازی به تجویز پزشک نیست.
آمپول بیوتین
اگر فرد دچار کمبود شدید بیوتین باشد، ممکن است پزشک تشخیص دهد که آمپول بیوتین را برای تاثیرگذاری سریعتر و بیشتر برای آن فرد تجویز کند. البته تجویز این آمپول به شرایط ویژهای (هم از نظر دوره تزریق و هم از نظر شرایط نگهداری) نیاز دارد و صرفا باید تحت نظر پزشک صورت بگیرد.
بیوتین در خوراکیها | بیوتین در چه موادی است؟
شما میتوانید با خوردن برخی از خوراکیها، بخشی از نیاز بدن خود به ویتامین بیوتین را دریافت کنید. اما بیوتین در چه غذاهایی هست؟
- گوشت: گوشت گاو، مرغ، ماهی
- تخم مرغ: خصوصا تخم مرغ خام
- آجیل و دانهها: بادام، گردو، تخمه آفتابگردان
- سبزیجات: سیب زمینی، اسفناج، قارچ
- لبنیات: شیر، پنیر، ماست
- میوهها: موز، توت فرنگی
علائم کمبود بیوتین
- ریزش مو: ریزش مو یکی از شایعترین علائم کمبود بیوتین است.
- شکنندگی ناخن: ناخنهای شکننده و ضعیف نیز میتواند از علائم کمبود بیوتین باشد.
- بثورات پوستی: کسانی که کمبود بیوتین دارند، مدام درگیر بثورات پوستی قرمز و پوسته پوسته شدن در اطراف چشم، دهان و بینی هستند.
- خستگی: افراد فاقد بیوتین به میزان مجاز، خستگی و ضعف عضلانی مداومی دارند.
- افسردگی: افسردگی و سایر مشکلات عصبی نیز میتواند از علائم کمبود بیوتین در بدن باشد.
پیشگیری از کمبود بیوتین
متخصصان داروسازی پونیک به شما پیشنهاد میکنند که برای پیشگیری از کمبود بیوتین در بدن خود، رژیم غذایی سالم و غنی از ویتامینی داشته باشید. سعی کنید میوه و سبزیجات را در برنامه روزانه غذایی خود بگنجانید و در نهایت، بهتر است از مکملهای تقویتی حاوی بیوتین نیز استفاده کنید.
میزان مصرف روزانه توصیه شده بیوتین در سنین مختلف
این مقادیر بر اساس اطلاعات موسسه ملی بهداشت (NIH) ایالات متحده آمریکا است و ممکن است با نیازهای فردی به بیوتین متفاوت باشد. به همین دلیل، پیشنهاد میکنیم که قبل از مصرف مکمل بیوتین با پزشک خود مشورت کنید.
سن | مقدار توصیه شده (میلی گرم در روز) |
---|---|
بدو تولد تا ۶ ماه | ۵ |
۷ تا ۱۲ ماه | ۶ |
۱ تا ۳ سال | ۸ |
۴ تا ۸ سال | ۱۲ |
۹ تا ۱۳ سال | ۲۰ |
۱۴ تا ۱۸ سال | ۲۵ |
۱۹ سال به بالا | ۳۰ |
زنان باردار | ۳۰ |
زنان شیرده | ۳۵ |
بیوتین بهتره یا زینک؟
پاسخ به این سوال به نیازها و کمبودهای بدن شما بستگی دارد. از طرفی، بیوتین و زینک هر دو موادی مغذی و ضروری هستند که فواید متعددی برای سلامتی دارند؛ اما اصل کاربرد آنها با یکدیگر متفاوت است. به همین دلیل طبیعتا انتخاب یکی از آنها به عنوان گزینهی “بهتر” کار صحیحی نیست.
بیوتین برای سلامت مو، پوست و ناخن مفید است و با شکستن چربیها و کربوهیدراتها انرژی لازم بدن را تامین میکند. در حالی که زینک بیشتر برای هورمونها، کاهش التهابات بدن و بهبود عملکرد مغز کاربرد دارد.
شباهت این دو ویتامین، در تاثیرگذاری هر دوی آنها برای سلامتی پوست و موهای افراد است. به همین دلیل است که سوال “بیوتین بهتر است یا زینک” در ذهن بسیاری از شما نقش میبندد.
با همهی اینها، ما به شما پیشنهاد میکنید که از مکملی مانند هیرویتامین استفاده کنید که مجبور به تهیه مجزای زینک و بیوتین نشوید. چرا که این مکمل، هم حاوی مقادیر مناسبی از زینک است، هم حاوی بیوتین.
فرق بیوتین و ب کمپلکس
بیوتین و ب کمپلکس هر دو ویتامینهای گروه B هستند، اما تفاوتهایی بین آنها وجود دارد. برای مثال، بیوتین تنها یک ویتامین است. اما بی کمپلکس حاوی ۸ ویتامین مختلف از گروه بی است. همچنین، بیوتین به طور خاص برای سلامت مو، پوست و ناخن مفید است، در حالی که ب کمپلکس برای طیف وسیعتری از عملکردهای بدن ضروری است.
در نهایت، بیوتین تنها یک ویتامین محلول در آب است، به این معنی که بدن میتواند مقادیر اضافی آن را از طریق ادرار دفع کند. در حالی که ب کمپلکس هم محلول در آب و هم محلول در چربی است و میتواند به شکل چربی در بدن ذخیره شود.
فرق بیوتین با نوروبیون چیست؟
بیوتین را که در این مقاله به خوبی شناختید. اما نوروبین چیست و چه تفاوتی با بیوتین دارد؟
نوروبیون نام تجاری یک داروی ترکیبی است که حاوی ویتامینهای B1، B6 و B12 است. نوروبیون بیوتین ندارد و برای طیف وسیعتری از عملکردهای بدن از جمله تولید انرژی، متابولیسم سلولی و عملکرد سیستم ایمنی بدن ضروری است.
برای درک بهتر تفاوت این دو محصول، یک مثال برای شما میزنیم: اگر بیمار شده باشید و با احساس بی حالی و ضعف به بیمارستان مراجعه کنید، برای شما بیوتین تجویز نمیشود! بلکه پزشک به شما پیشنهاد میکند تا در سرم شما یک واحد نوروبین که نوعی تقویتی محسوب میشود بزند.
جمع بندی نهایی
بیوتین، ویتامینی ضروری و لازم برای بدن است. خصوصا برای کسانی که در دوران بارداری و شیردهی به سر میبرند و یا کسانی که دوست دارند موهایی قوی، پر پشت و زیباتر داشته باشند. اگر شما هم دوست دارید از خواص ویتامین b7 یا همان بیوتین استفاده کنید به شما پیشنهاد میکنید که از مکمل هیر ویتامین یا مکمل بی کمپلس استفاده کنید.
سوالات متداول در خصوص ویتامین بیوتین
بیوتین بهتره یا هیرویت؟
در اکثر مکملهای تقویت مو مانند هیرویت و هیرویتامین از بیوتین استفاده شده است.
بیوتین کدام ویتامین ب است؟
بیوتین ویتامین b7 است و با نام ویتامین H نیز شناخته میشود.
کدام میوه بیوتین دارد؟
توت فرنگی، موز، آووکادو و کیوی میوههایی غنی از بیوتین هستند.
بیوتین تراپی مو چیست؟
منظور از بیوتین تراپی مو، تجویز دورهای بیوتین برای کسی است که درگیر ریزش مو شده است. در این روش، بیوتین باید با فواصل زمانی ۴ روزه و به مدت یک ماه برای فرد تزریق شود.
آیا بیوتین چاق کننده است؟
خیر. بیوتین چاق کننده نیست و اتفاقا به تبدیل غذاها و کربوهیدرات های موجود در بدن به انرژی کمک میکند.