بیماری کبد چرب، ۳ نفر از هر ۱۰ نفر را درگیر میکند که بخش عمدهای از این مبتلایان را زنان تشکیل میدهند. اما علائم بیماری کبد چرب زنان چیست؟ چرا زنان خانه دار، بیشتر به بیماری کبد چرب ابتلا پیدا میکنند؟ چرا تعداد زیادی از زنان باردار، درگیر کبد چرب بارداری میشوند؟ راه حل درمان کبد چرب زنان چیست؟ با پونیک دارو همراه باشید تا به پاسخ تمامی این پرسشها دست پیدا کنیم.
چربی در بدن همه انسانها وجود دارد. اما در شرایطی که میزان چربی بیش از حد مجاز (بیش از ۱۰ درصد وزن بدن) باشد، خطراتی مانند احتمال بروز سکته قلبی و ابتلا به بیماری کبد چرب بیش از ۳۰ درصد افزایش پیدا میکند.
با توجه به توضیح احتمال ابتلا به کبد چرب در تمام افراد، در ادامه این مقاله، با چند پرسش اساسی روبرو خواهیم بود:
- دلایل ابتلای زنان به کبد چرب چیست؟
- کبد چرب در زنان چه علائمی دارد؟
- چگونه میتوان از ابتلا زنان به کبد چرب جلوگیری کرد؟
- کبد چرب بارداری چیست؟
- چه راهکارهایی برای درمان کبد چرب زنان وجود دارد؟
کبد چرب در زنان
بیماری کبد چرب هم در مردان و هم در زنان دیده میشود. اما آمار این بیماری در زنان (خصوصا زنان خانه دار) بالاتر از مردان است. زیرا معمولا زنان تحرک کمتری نسبت به مردان دارند. از سوی دیگر، بعد از شیوع بیماری کرونا در دنیا، آمار مبتلایان به بیماری کبد چرب افزایش چشمگیری داشت. زیرا اکثر افراد فعالیت خود را کاهش دادند و کمتر از منزل خارج میشدند.
به طور تقریبی از هر ۴ زن، یک نفر به کبد چرب مبتلا است. این بیماری بیشتر در زنان بازهی سنی ۴۰ تا ۶۰ سال رخ میدهد. شناخت علائم کبد چرب در زنان کمک میکند هرچه زودتر از خطر ابتلا به این بیماری مطلع شده و اقدامات لازم برای درمان را آغاز کنید.
علت کبد چرب زنان
همانطور که در بالا نیز به این موضوع اشاره کردیم، تعداد زنان مبتلا به کبد چرب نسبت به مردان بیشتر است. اما دلیل این اتفاق چیست؟
زنان خانه دار به نسبت مردان تحرک کمتری دارند. آنها بیشتر زمان خود را در منزل به سر میبرند و ممکن است درگیر اضافه وزن و چاقی شوند. علاوه بر این، دلایل دیگری نیز برای ابتلای زنان به کبد چرب وجود دارد. دلایلی مانند:
- تغذیه نامناسب: داشتن تغذیه نامناسب منجر به چاقی و در نهایت ابتلا به کبد چرب در خانم ها میشود.
- هورمونهای زنانه: تغییرات هورمونی در دوران بارداری، پریود و یائسگی نیز میتوانند بر مقاومت به انسولین تاثیر داشته باشند و در نتیجه به افزایش ریسک کبد چرب منجر شوند.
- مصرف الکل: در صورت مصرف مقادیر بیش از حد الکل، میزان چربی در کبد افزایش مییابد و باعث کبد چرب الکلی میشود.
- برخی بیماریها و داروها: برخی بیماریها مانند دیابت نوع ۲، چربی خون بالا (هایپرلیپیدمی) و بیماریهای متابولیک دیگر میتوانند به کبد چرب در زنان مرتبط باشند. همچنین، استفاده برخی داروها مانند استروئیدها، آنتیبیوتیکها، آنتیویروسها و برخی داروهای ضد قلبی نیز ممکن است به کبد چرب در زنان منجر شوند.
علائم بیماری کبد چرب در زنان چیست؟
بیماریهای کبدی معمولا در مراحل اولیه نشانهای ندارند و فرد متوجه بیماری خود نمیشود. یکی از دلایل معروف شدن این بیماری به “بیمار خاموش” هم همین است! اما پیشرفت اختلال و عارضه در کبد باعث ظهور یک به یک نشانهها میشود.
علاوه بر این، نشانههای بیماری کبد چرب در افراد مختلف یکسان نیست و در هر کسی به نوعی خاص ظاهر میشود. برخی از این علائم برای هر سه گروه زنان، مردان و کودکان یکسان است. اما برخی نشانهها تنها در زنان مبتلا به کبد چرب وجود دارد.
برای مثال، علائم عمومی کبد چرب شامل خستگی و ضعف عمومی بدن، احساس تهوع، بی اشتهایی، احساس در در بالا و سمت راست شکم، تلخی دهان در کبد چرب، بروز لکههای پوستی قهوهای رنگ، کاهش وزن، استفراغ و بالا آوردن است.
اما علائم خاص کبد چرب در زنان شامل موارد زیر است:
- سندرم پیش از قاعدگی (PMS) شدید
- حساسیت بالای پستانها
- تورم پاها
- ریزش مو
- حساسیتهای پوستی
- کمخونی
- جوش صورت و کبد چرب
فراموش نکنید که این علائم، میتوانند به دلایل دیگری نیز اتفاق بیوفتند. لذا تعمیم دادن این علائم به بیماری کبد چرب در تمام شرایط کار درستی نیست. بهترین راه تشخیص کبد چرب بانوان، انجام آزمایش سونوگرافی و تست آنزیمهای کبدی است.
علائم نارسایی کبد در زنان
نارسایی کبدی زمانی اتفاق میافتد که قسمتهای زیادی از کبد آسیب جدی ببینند و کبد دیگر نتواند به عملکرد خود ادامه دهد. این وضعیت خطرناکترین و تهدید کنندهترین نشانه از وجود مشکل در کبد است.
نارسایی کبدی اغلب طی سالهای متمادی و به تدریج رخ میدهد و مرحله نهایی بسیاری از بیماری های کبدی است. علائم اولیه آن هم شامل موارد زیر است:
- اسهال
- از دست دادن اشتها
- خستگی
- حالت تهوع
با پیشرفت نارسایی کبدی، علائم جدی تر میشوند و بلافاصله نیاز به مراقبت و درمان دارند. این علائم عبارتند از:
- سهولت در خونریزی
- زردی
- تورم شکم
- انسفالوپاتی کبدی
- خواب آلودگی
عوارض کبد چرب در بانوان
همانطور که بالا به این موضوع اشاره کردیم، کبد چرب در بانوان به علل مختلفی رخ میدهد. این بیماری در ۴ مرحله (گرید ۱ تا گرید ۴) اتفاق میافتد و ممکن است باعث بروز عوارض خفیف تا شدیدی در زنان شود.
فراموش نکنید که عوارض کبد چرب در زنان، بستگی زیادی به مرحله (گرید) بیماری و شدت آن دارد. در صورتی که کبد چرب در مراحل ابتدایی تشخیص داده شود و اقدامات لازم نسبت به درمان آن صورت بگیرد، دارای کمترین میزان عوارض و ساده ترین راهکارهای درمان خواهد بود.
برای مثال، التهاب بافت کبد (NASH) از اولین عوارض کبد چرب است. این نوع التهاب کبدی میتواند به تدریج باعث آسیب به بافت کبد شود و در نهایت به تشکیل سلولهای غیرطبیعی (فیبروز) و سلولهای آسیب دیده جایگزین (سیروز) در کبد منجر شود.
در برخی موارد پیشرفته تر از بیماری کبد چرب هم ممکن است نارسایی کبدی رخ دهد. در این وضعیت، بافت کبد تا حدی آسیب میبیند که عملکرد کبد در تولید صحیح آنزیمها و سایر مواد شیمیایی کاهش مییابد و بیمار تمام یا بخشی از کبد خود را از دست میدهد!
سایر عوارض کبد چرب در زنان شامل موارد زیر است:
- تورم ناشی از تجمع مایع در شکم (آسیت)
- زردی پوست و چشم
- افزایش حساسیت به عفونتها
- خونریزی غیر عادی
- کاهش اشتها
- کاهش وزن
- علائم گوارشی ناشی از عملکرد نامنظم کبد
- مشکلات در متابولیسم قند و چربی
کبد چرب بارداری زنان
کبد چرب بارداری (AFLP) به وضعیتی گفته میشود که در آن میزان چربی در بافت کبد خانم های باردار بیش از حد نرمال است. هر چقدر میزان این چربیهای انباشته شده که عمدتا اسید چرب یا تری گلیسیرید هستند در کبد بیشتر باشد، ریسک بهخطر افتادن مادر و جنین هم بالاتر میرود.
این وضعیت معمولا در هفتههای پایانی بارداری رخ میدهد و اغلب بدون علائم است. با این حال، در برخی موارد، ممکن است باعث ایجاد علائمی مانند درد شکم، تهوع، استفراغ، خستگی، ضعف و بیاشتهایی شود.
انواع مختلفی از کبد چرب وجود دارد. اما در بارداری، معمولا نوع غیرالکلی آن رخ میدهد. عواملی مانند افزایش وزن، دیابت بارداری، بیحرکتی و تغذیه نامناسب میتوانند به افزایش خطر بروز کبد چرب در بارداری کمک کنند.
علائم کبد چرب بارداری
علائم کبد چرب بارداری به علائم خود بارداری شباهت زیادی دارد. به همین دلیل نمیتوان هر علامتی را نشانهای از کبد چرب بارداری دانست. تشخیص این بیماری تنها به عهده پزشک متخصص خواهد بود. در ادامه به معرفی تعدادی از علائم چرب بارداری خواهیم پرداخت.
- تورم شکم
- درد شکم
- تهوع و استفراغ
- خستگی و ضعف
- بیاشتهایی
- افزایش وزن بیش از حد در طول بارداری
- زردی پوست و چشم
در صورتی که شما هر یک از این نشانهها را تجربه میکنید، باید به پزشک خود مراجعه کنید تا بررسیهای لازم انجام شود و در صورت لزوم درمان مناسب به شما تجویز شود. همچنین اگر در طول بارداری نگرانیهایی در مورد سلامت کبد خود دارید، باید با پزشک خود مشورت کنید.
درمان کبد چرب زنان باردار
در صورتی که کبد چرب بارداری شما شدید باشد، ممکن است نیاز به درمان داشته باشید. خصوصا اینکه سلامتی شما و کودکان ممکن است در معرض آسیب دیدن باشد. درمان کبد چرب بارداری معمولا شامل تغییر سبک زندگی، تغذیه مناسب و در برخی موارد، داروهایی میشود که به کاهش مقدار چربی در کبد کمک میکنند.
تغییرات در سبک زندگی و تغذیه سالم در دوران بارداری حائز اهمیت زیادی است. این رفتار سالم شامل مصرف تغذیه مفید و غنی از مواد غذایی مغذی، کاهش مصرف چربیهای اشباع شده و شیرینیها، مصرف مقدار مناسب فیبر و فعالیت بدنی منظم است. با این تغییرات در سبک زندگی، میزان چربی در کبد در دوران بارداری کاهش مییابد.
درمان کبد چرب زنان
درمان کبد چرب در زنان یکی از مهمترین عواملی است که میتواند سلامتی را به فرد مبتلا برگرداند. به یاد داشته باشید که بهترین و موثرترین روش درمان بیماری کبد چرب، تغییر سبک زندگی است. در واقع با پیروی از رژیم غذایی کبد چرب، افزایش فعالیت بدنی و مصرف داروهای موثر در درمان کبد چرب (مثل کپسول کورکومین) میتوان کبد چرب در زنان را درمان کرد.
در صورتی که خانه دار هستید و با بیماری کبد چرب دست و پنجه نرم میکنید، میتوانید روتین زندگی خود را تغییر دهید. سعی کنید روزانه حداقل یک ساعت ورزش کنید. این ورزش میتواند شامل پیاده روی کردن و حتی ورزشهای هوازی در خانه یا سالن باشد. امروزه، اپلیکیشنهای رایگان زیادی وجود دارند که برنامه ورزشی خانگی یا باشگاهی را ارائه میدهند.
در کنار ورزش روزانه، بهتر است روی تغذیه خود هم کار کنید. مصرف برنج، روغن و کربوهیدرات (مانند سیبزمینی و ماکارانی) را کاهش دهید. روغن سرخ کردنی خانه را با روغن زیتون یا روغن کنجد جایگزین کنید؛ به جای غذاهای کنسروی و فست فودهای مضر، از غذاهای سالم استفاده کنید.
سعی کنید مصرف قهوه (بدون شکر) و چایی سبز خود را افزایش دهید. از سبزیجات و میوه بیشتر استفاده کنید و در نهایت، در صورتی که دچار اضافه وزن هستید، با کمک ورزش و رژیم لاغری، وزن خود را کاهش دهید.
در صورتی که مادر هستید، میتوانید از بازیهای حرکتی و پر جنب و جوش با کودکانتان استفاده کنید تا حجم فعالیت خود را در خانه افزایش دهید. این موضوع از کبد چرب کودکان هم جلوگیری میکند. در صورتی که شاغل هستید و شغل نشستهای دارید، سعی کنید تمام یا بخشی از مسیر رفت و آمد خود تا محل کار را پیاده روی کنید و یا چند ساعت در طول روز را به ورزش کردن اختصاص دهید.
این رفتارها، کمک زیادی به درمان کبد چرب شما خواهند کرد. برخی دیگر از شیوههای کمک کننده به درمان کبد چرب بانوان نیز شامل موارد زیر است:
- فعالیت بدنی مرتب و روزانه
- ورزشهای هوازی
- کاهش وزن
- تغییر سبک زندگی
- مصرف بیشتر امگا ۳ (ماهیهایی نظیر سالمون و ساردین)
- استفاده بیشتر از ادویه زردچوبه در غذا
درمان کبد چرب زنان با طب سنتی
بسیاری از بانوان به دنبال راهکارهایی سریع و غیرشیمیایی برای درمان کبد چرب در خانه میگردند. فراموش نکنید که بیماری کبد چرب مانند یک سرماخوردگی ساده نیست که در مدت ۳ الی ۴ روز بهبود پیدا کند.
این بیماری به مرور زمان و با انباشت چربی در کبد شما به وجود آمده است. به همین دلیل درمان یک روزه، یک هفته ای و حتی یک ماهه آن امکان پذیر نیست (یا حداقل به سادگی امکان پذیر نیست).
با این حال، در کنار دو راهکار ورزش و کاهش وزن، میتوانید از برخی راهکارهای طبیعی و مکمل نیز استفاده کنید. برای مثال، درمان کبد چرب با داروهای گیاهی مانند کاسنی، زردچوبه، خاکشیر، شاه تره و سنجد. این گیاهان دارویی به عنوان گیاهانی ضد التهاب و تقویت کننده کبد شناخته میشوند و تاثیر مثبتی در فرایند درمان کبد چرب شما (خصوصا درمان کبد چرب گرید ۲) خواهند داشت.
درمان کبد چرب زنان با مصرف کورکومین
کورکومین یک ماده شیمیایی زرد رنگ است که توسط انواع خاصی از گیاهان (مانند زردچوبه) تولید می شود. این ماده در واقع یک رنگدانه طبیعی گیاهی که دارای خواص آنتی اکسیدان قوی و ضد التهابی است محسوب می شود. کورکومین در درجه اول در زردچوبه، گیاهی دارویی و قوی که متعلق به خانواده زنجبیل است، یافت می شود.
در مورد مزایای کورکومین تحقیقات گستردهای انجام شده است. اکثر یافتهها نشان میدهد که عصاره این ماده برای کاهش التهاب و بهبود عملکرد مغز بسیار مفید است. زردچوبه نه تنها ایمن و موثر است؛ بلکه با حداقل عوارض جانبی میتواند بسیاری از مشکلات را درمان کند.
یکی از مشکلات قابل درمان به وسیلهی کورکومین، درمان کبد چرب زنان است. شرکت پونیک دارو با فرمولاسیون تخصصی کورکومین برای بهبود التهابات کبدی ناشی از کبد چرب، توانسته است میزان اثر بخشی این محصول را افزایش داده و به درمان این بیماری در بانوان کمک کند.
این مقاله را از دست ندهید: کورکومین و تاثیر شگفت انگیز آن در درمان کبد چرب
جمع بندی نهایی
ما در این مقاله تهیه شده توسط پونیک دارو، به بررسی کبد چرب زنان، علت، علائم و درمان کبد چرب زنان پرداختیم. آموختیم که این بیماری به دلیل مشکلات هورمونی، کم تحرکی، ورزش نکردن و چاقی در زنان به وجود میآید و با علائمی مانند ریزش مو، درد شکم و عوارض پوستی مشخص میشود. همچین در ادامه، به بررسی کبد چرب بارداری و درمان آن نیز پرداختیم.
در صورت نیاز به دریافت مشاوره بیشتر در خصوص کبدچرب زنان میتوانید با کارشناسان پونیک دارو به شماره ۰۹۱۳۱۴۷۷۵۳۲ تماس حاصل نمایید.
سوالات پرتکرار در خصوص کبد چرب بانوان
علائم و نشانه های کبد چرب در زنان چیست؟
✓ اصلی ترین علائم و نشانههای کبد چرب در زنان شامل ریزش مو، خارش پوست، ضعف، تهوع، بی اشتهایی و درد شکم است.
علت کبد چرب در زنان چیست؟
✓ کبدچرب در زنان به دلیل افزایش وزن و چاقی، نداشتن تحرک و فعالیت و ورزش نکردن به وجود میآید.
دلیل کبد چرب در زنان کدام است؟
✓ معمولا عمده ترین دلیل کبدچرب زنان، کم تحرکی و مصرف غذاهای فست فود و چرب است.
عوارض کبد چرب در زنان چیست؟
✓ التهاب بافت کبد، نارسایی کبدی و درد در ناحیه شکم، اصلی ترین عوارض کبد چرب هستند.
آیا ریزش مو در زنان به دلیل کبدچرب هم ممکن است؟
✓ بله. یکی از نشانههای اصلی کبد چرب، ریزش مو است.
خیلی ممنون از مطلب مفیدتون. فقط متوجه نشدم که روغن زیتون حذف بشه؟ یا روغن زیتون بجای روغن سرخ کردنی استفاده بشه؟ کدوم بهتره؟
خواهش میکنم.
روغن زیتون رو با روغن سرخ کردنی جایگزین کنید