یکی از مشکلاتی که امروزه مردم زیادی را درگیر کرده است، بیماری کبد چرب است. این بیماری بر اثر استفاده زیاد از غذاهای فست فودی و چربیهای زیاد پدید میآید. پرهیز از خوردن این غذاها در درمان کبدچرب موثر است. اما در بعضی مواقع حتی این روش هم نتیجهای ندارد. در این شرایط، داروهای شیمیایی و یا گیاهی وارد عمل میشوند. بیشتر افراد استفاده از گیاهان دارویی مانند زردچوبه و یا خار مریم (که برای کبد چرب تاثیر گذارند) و دمنوش های مناسب برای کبد چرب را به داروهای شیمیایی ترجیح میدهند. درمان کبد چرب با گیاهان دارویی اولین انتخاب بسیاری از افراد است. زیرا این گیاهان، علاوه بر اینکه عوارض جانبی ندارد، تاثیرات بسزایی نیز بر سلامت آنها خواهند گذاشت. در این مقاله که توسط پونیک دارو تهیه شده است، شما را با ۷ گیاه دارویی مفید برای سلامت کبد آشنا میکنیم
درمان کبد چرب با گیاهان دارویی
چایی سبز
چایی، پر مصرف ترین نوشیدنی دنیا پس از آب است. بیش از ۸۰ درصد چایی مصرفی در دنیا چای سیاه و ۲۰ درصد آن، چایی سبز است.
چای سبز یک نوشیدنی بدون چربی، بدون کربوهیدرات و بدون پروتئین است؛ که به عنوان یک آنتیاکسیدان قوی عمل میکند. این چای خوش عطر و طعم، گیاه بومی چین و هند است. به همین دلیل، مردمان سرزمینهای شرق آسیا به دلیل مصرف این نوشیدنی سالم، طول عمر طولانی همراه با سلامتی دارند. این گیاه همچنین، به دلیل فواید بسیار زیادی که برای سلامتی دارد، قرنها است که در سطح جهان مصرف شده و مورد استقبال قرار گرفته است.
مصرف چای سبز میتواند شدت بیماری کبد چرب را تا ۷۵ درصد کاهش دهد. مطالعاتی صورت گرفته که نشان میدهد خواص چای سبز برای کبد چرب درجاتی از اثرات پیشگیرانه و درمانی دارد. این دمنوش حاوی آنتی اکسیدانهایی است که به محافظت از کبد کمک میکند. این آنتی اکسیدانها به فرآیند طبیعی کبد (که سمزدایی است) کمک کنند. دیابت نوع ۲ یک عامل خطر مهم برای کبد چرب غیر الکلی است. نوشیدن چای سبز همچنین سطح قند خون را کاهش میدهد و از خطر ابتلا به دیابت جلوگیری می کند.
از دیگر خواص چای سبز برای کبد، کمک به کاهش وزن است. چای سبز فرآیند چربی سوزی را تقویت میکند. کاهش وزن در درمان کبد چرب بسیار مهم است. به همین دلیل است که بسیاری از افراد، به درمان کبد چرب با گیاهان دارویی علاقه دارند.
خاکشیر
خاکشیر یا خاکشی، یکی از گیاهان گروه شب تیره بویان میباشد. در دشت و کوهستان میروید و بلندی ساقه آن تا یک متر نیز میرود. تخم این گیاه (که همان خاکشیر است) ریز، کمی دراز و معمولا قرمز میباشد. خاکشی از قدیم به عنوان یک گیاه مقوی معده، اشتها آور، ضد تب و ملین مورد استفاده بوده است. همچنین در زمان باستان جهت درمان اسهال خونی مورد استفاده قرار میگرفت.
پاکسازی کبد چرب با خاکشیر یکی از روشهای طبیعی و فوق العاده تاثیرگذار در طب سنتی است. مصرف خاکشیر به همراه عرق کاسنی میتواند یک درمانگر مفید برای کبد چرب باشد. به همین منظور میتوانید یک قاشق غذاخوری خاکشیر را به عرق کاسنی اضافه کرده و میل کنید. این نوشیدنی و دمنوش برای کبد بسیار مفید است. البته فراموش نکنید که زیاده روی در مصرف هر چیزی میتواند برای بدن مضر باشد. در صورتی که دچار مشکلاتی مانند زخم معده، روماتیسم یا آرتروز هستید، قبل از مصرف خاکشیر با پزشک خود مشورت کنید تا مقدار مجاز مصرف خاکشیر را مشخص کنند.
زردچوبه
زردچوبه یکی از پرکاربردترین ادویهها در جهان میباشد که مانند نمک و فلفل سیاه در خیلی از غذاها استفاده میشود. این ادویه یکی از قویترین و بهترین گیاهان در رفع مشکلات کبدی میباشد.
زردچوبه شامل یک بخش فعال به نام کورکومین است. متخصصان بر اساس تحقیقی عمیق بر روی کوکومین موجود در زردچوبه متوجه شدند که این گیاه تاثیر زیادی بر بهبود عملکرد کبد دارد. این تحقیقات روی ۶۴ نفر از افرادی که از کبد چرب رنج میبردند صورت گرفت. این ۶۴ نفر ابتدا به دو گروه تقسیم شدند. یک گروه از کورکومین و گروهی دیگر از داروهای شیمیایی که امروزه برای مشکلات کبدی تهیه شدهاند، استفاده کردند. در پایان این پژوهش، محققان دریافتند که کسانی که از کورکومین استفاده کردند، آنزیمهای کبدی کمتری نسبت به گروه دوم داشتند.
همچنین سطح تریگلیسیرید و کلسترولهای ldl و hdl آنها بسیار کاهش یافته بود. در حالی که افرادی از داروهای شیمیایی استفاده کرده بودند در مقایسه با گروه اول تغییر قابل توجهی در بیماری آنها ایجاد نشده بود.
این مقاله را از دست ندهید: کورکومین و تاثیر شگفت انگیز آن در درمان کبد چرب
خار مریم
خارمریم یا مریم گلی، یک گیاه گلدار است. مطالعات نشان دادهاند که این گیاه حاوی مادهای به نام سیلیمارین است که اثرات بهبود دهنده کبد چرب آن به دلیل این ماده است.
سیلیمارین سطح آنزیمهای کبدی را کاهش داده و التهاب کبد را بهبود میبخشد. همچنین کبد را در بازسازی بافتهای تخریبشده یاری میکند. شما میتوانید طرز تهیه چای مریم گلی (یکی از دمنوش های مناسب برای کبد چرب) را در این مقاله مطالعه کنید.
این مقاله را از دست ندهید: گیاه مریم گلی چیست و چه خواصی دارد؟
زنجبیل
زنجبیل در چین، هند، آفریقا و سایر کشورهای دارای آب و هوای گرم رشد میکند. از ریشه این گیاه به عنوان ادویه و طعم دهنده استفاده میشود. هزاران سال است که در بسیاری از فرهنگها، استفاده از زنجبیل به عنوان یک روش درمانی سنتی استفاده میشده. زنجبیل یک درمان عامیانه رایج برای ناراحتی معده و حالت تهوع است. این گیاه همچنین، برای بهبود و درمان کبد چرب کاربرد دارد. یکی دیگر از شیوههای کاهش جذب چربی در جریان گردش خون و اندامهای داخلی، گنجاندن زنجبیل در برنامه غذایی هفتگی است. افرادی که در طول هفته ۲ تا ۳ بار زنجبیل استفاده میکنند، میتوانند از خواص درمانی آن در افزایش میزان متابولیسم و سوخت و ساز بدن و کاهش جذب چربیها بهرهمند شوند.
برای تهیه چایی زنجبیل، به یک قاشق چایخوری زنجبیل، یک فنجان آب جوش، عسل و آب لیموی تازه احتیاج دارید. زنجبیل را در فنجان یا لیوان قرار دهید. آب جوش را اضافه کرده و اجازه دهید به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه دم بکشد. سپس دمنوش را صاف کرده و در صورت تمایل عسل و آب لیمو اضافه کنید. این دمنوش یکی از دمنوش های مناسب برای کبد چرب به حساب میآید.
رزماری (گیاهان دارویی و کبد چرب)
مصرف این گیاه معطر، زیاد در کشور ما مرسوم نیست. هر چند با توجه به ورود فرهنگهای آشپزی کشورهای مختلف اروپایی و شرقی به تازگی استفاده از آن رواج یافته است. اما هنوز هم به طور گسترده مورد استفاده قرار نمیگیرد. این گیاه یکی از روشهای درمانی پزشکهای طب سنتی برای درمان بیماری کبد چرب است. زیرا خوردن رزماری جریان صفراوی بدن را زیاد میکند. این موضوع باعث افزایش متابولیسم چربیها و سمزدایی کبد میشود.
یکی دیگر خواص رزماری ادرارآور بودن آن است. مصرف آن به دفع سموم بدن از طریق ادرار کمک میکند. بنابراین میتوان آن را برای کلیهها و مجاری ادرار نیز مناسب دانست
رزماری خاصیت ضدالتهابی قوی هم دارد. کاهش التهاب کبد از تشدید بیماری کبد چرب و دردهای ناشی از آن جلوگیری میکند. کارنوزول و کارنوزیک، دو نوع آنتیاکسیدان و ضدالتهاب است که در گیاه رزماری به مقدار زیاد وجود دارد؛ بنابراین میتواند التهابات کبد و حتی مفاصل، عضلات و همچنین عروق خونی را کاهش دهد. این گیاه دارویی را میتوان به صورت خوراکی و موضعی برای کاهش التهاب مصرف کرد.
کاسنی
کاسنی یک گیاه علفی است که تا ارتفاع ۱ متر رشد میکند. برگهای گرد و تلخ مزهای دارد و شاخههای آن گلهای آبی دارد. این گل ها ۱۵ تا ۲۰ گلبرگ دارند. در صبح زود باز و در اواخر روز بسته میشوند. گیاه میوههایی به رنگ آبی روشن دارد که شبیه دم گاو است. کاسنی از صدها سال قبل به عنوان گیاه مفید برای کبد شناخته شده است. البته مصرف عرق و عصاره آن در بین مردم ایران مرسوم است.
در طب سنتی از کاسنی به عنوان یک ماده غذایی تصفیه کننده کبد یاد شده است. اما در علم جدید نیز خواص بسیاری را برای آن ذکر کردهاند. از جمله خاصیت پروبیوتیکی و تنظیم کنندگی دستگاه گوارش.
قاصدک
خیلی از افراد با گلهای زرد رنگی که در هر فصل بهار میروید و در نهایت تبدیل به “قاصدک” میشوند آشنایی ندارند. اما جالب است بدانید که خواص گل قاصدک برای بدن بیشمار است!
از گل قاصدک برای درمان معده درد، سنگ کلیه، کبد چرب و اگزما استفاده میشود. این گیاه دارویی همچنین ادرار را افزایش داده و به عنوان یک ملین مناسب عمل میکند. برخی از مردم برای درمان عفونت، خصوصا عفونت های ویروسی و حتی سرطان از گل قاصدک استفاده میکنند. برگهای جوان گل قاصدک را معمولاً با سالاد میخورند و چون خیلی تلخ است باید آن را با ترشی یا آبلیمو مصرف کرد.
قاصدک چگونه به درمان کبد چرب کمک میکند؟
قاصدک با ایجاد جریان مناسب صفرا در بدن به سیستم گوارش شما کمک میکند. این گیاه دارویی دارای مقادیر مناسبی ویتامین C میباشد که به جذب مواد معدنی در بدن کمک کرده، التهابات را کاهش و مانع پیشرفت بیماریها میشود. همچنین، با کاهش کلسترول خون، در بهبود کبد چرب نقش موثری را ایفا میکند.
رازیانه
رازیانه یکی از گیاهانی است که از سالها قبل مورد استفاده انسانها قرار میگرفته است. گیاه رازیانه سرشار از سدیم، فیبر، پروتئین، تیامین، کربوهیدرات و ویتامین A میباشد. به همین دلیل خواص و فواید بسیار خوبی برای درمان بیماریهای مختلفی مانند کبد چرب دارد.
هضم نشدن غذا، عدم ذخیره ی آهن در بدن، عدم تبدیل ضایعات بدن به ادرار و تجمع آن در بدن، از جمله مواردی است که کبد را دچار مشکل و آسیب میکند. در یک مطالعه که در سال ۲۰۱۱ انجام شد، نشان داده شده که رازیانه مانع رشد سلولهای سرطان کبد میشود. این گیاه میتواند فعالیت بعضی از سلولهای آنتیاکسیدانی موجود در کبد را افزایش دهد. مصرف رازیانه همچنین باعث تصفیه خون و پاکسازی کبد میشود. استفاده از دمنوش این گیاه دارویی میتواند تا حد زیادی به از بین رفتن چربیهای شکم کمک کند. در نتیجه کاهش وزن که یکی از اصولی ترین روشهای درمان بیماری چربی کبد است میسر خواهد شد.
در این مقاله به معرفی روش های درمان کبد چرب با گیاهان دارویی پرداختیم و ۹ گیاه را برای این کار به شما معرفی کردیم. امیدواریم که این محتوا برای شما مفید بوده باشد.
دکتر طب سنتی برای من کاسنی تجویز کرده
بله کاسنی خیلی برای درمان کبد چرب مناسبه فقط دقت کنید که بیش از حد مصرف نکنید.
ممنون بسیار مفید بود. به نظرم بهترین راه برای درمان و کنترل بیماری کبد چرب اصلاح سبک تغذیه است. مصرف غذا های سالم و دوری از فست فود ها و..
کاملا درسته. میتونید در کنارش از داروهای تسریع کننده فرایند درمان کبد چرب مثل کورکومین هم استفاده کنید