سبک زندگی

داشتن کبد سالم با رعایت چند نکته

حفظ سلامت کبد، درمان کبد چرب
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

کبد یکی از مهم‌ترین اعضای بدن انسان است و نباید از سلامت آن غافل شد. زیرا اگر کبد دچار مشکل شود، ممکن است تمام رندگی شما در خطر باشد! اما برای داشتن کبد سالم چه باید کرد؟ اگر می‌خواهید بدانید برای داشتن کبد سالم و حفظ سلامت کبد چه باید کرد، در ادامه با پونیک همراه باشید.

نکات مهم در حفظ سلامت کبد

  • مهمترین مسئله تغذیه مناسب و صحیح است. چربی‌های جامد که در محصولات حیوانی وجود دارد، غذاهای کنسرو شده، مارگارین، قهوه و مشروبات الکلی باید از برنامه غذایی حذف شود و به جای آنها از بادام و پسته خام و به طورکلی دانه‌های گیاهی استفاده کرد زیرا روغن آنها برای بدن و کبد ضروری است.
  • از خوردن شکر و تمام موادی که دارای شکر هستند خودداری کنید و سعی کنید که از غذاهای طبیعی استفاده نمائید.
  • داشتن یک رژیم طبیعی که ویتامین‌ها و مواد معدنی و الیاف را به بدن برساند ضامن سلامت کبد است. محصولات سویا (Soya) و غذاهایی که الیاف قابل حل دارند مانند: جو دوسر (Rolled Oat) و سیب چون ترشح صفرا را زیاد می‌کنند کبد را نیز تمیز می‌نمایند.
  • سبزیجاتی که گوگرد دارند مانند: شلغم، پیاز و سیر تصفیه کننده کبد هستند.
  •  به طور مرتب ورزش کنید.
  • آرتیشو (Arichoke) یا همان کنگر فرنگی بدیل داشتن آنتراکینون (Antrachinone) روی روده بزرگ اثر گذاشته و کبد را تمیز می‌کند.
  • گیاه مهم دیگری که دوست کبد است و همه ما ایرانی‌ها از آن در غذاهای مختلف استفاده می‌کنیم زردچوبه (Turmeric) است. زردچوبه دارای ماده‌ای به نام کورکومین (Curcumin) می‌باشد. تا می‌توانید در غذاهای خود از زردچوبه استفاده کنید. حتی می‌توان چای زردچوبه درست کرد و هر روز سه فنجان از آن نوشید.
  • کسانی که کبدشان ضعیف است، ناراحتی کبد دارند و یا دچار کبد چرب هستند می‌توانند با تهیه این نوشیدنی به سلامت کبد خود کمک کنند:  (یک قاشق چایخوری سرکه سیب و یا سرکه برنج همراه با یک قاشق عسل را در یک لیوان آب مخلوط کرده و چند بار در روز بنوشید.) البته گریپ فروت و لیمو نیز بسیار مفید هستند.

این کارها برای کبد خطرناک است

مردم فکر می‌کنند آسیب به کبد بیشتر به خاطر استفاده از الکل است اما عواملی از قبیل عادات غذایی و مصرف داروها نیز در سلامت کبد نقش مهمی دارند.

  • در مصرف استامینوفن زیاده روی نکنید.
  • از نوشیدن الکل اجتناب کنید.
  • سیگار نکشید زیرا سیگار می‌تواند خطر سرطان و سیروز کبد را با هم افزایش دهد.
  • استفاده طولانی مدت از استروئیدهای آنابولیک (هورمون‌های مردانه که برخی ورزشکاران برای افزایش عملکرد ورزشی‌شان استفاده می‌کنند) با افزایش خطر ابتلا به بیماری کبدی در ارتباط هستند. مواد غیرقانونی از جمله هروئین و کوکائین نیز می‌توانند به کبد آسیب بزنند.
  • چاقی در ایجاد بیماری کبد چرب غیرالکلی موثر است. سعی کنید با تغییر سبک زندگی و استفاده از رژیم غذایی سالم وزن خود را کاهش دهید.
  • نوشابه‌های سرشار از قند، یکی از عوامل چاقی هستند و از این رو جای تعجب نیست که برای سلامت کبد نیز مناسب نباشند.

 

تاثیر شگفت انگیز ورزش در حفظ سلامت کبد

ورزش برای حفظ سلامت کبد بسیار مفید است. ورزش به کاهش چربی در کبد کمک می‌کند و این امر بهبود خواص کبد و عملکرد آن را افزایش می‌دهد. همچنین، ورزش می‌تواند به افزایش تولید آنزیم‌هایی که در کبد تولید می‌شوند وظیفه دارند تا سموم و مواد زائد را از بدن حذف کنند، کمک کند. بنابراین، ورزش می‌تواند به بهبود عملکرد کبد و جلوگیری از بروز بیماری های کبدی کمک کند.

ورزش کردن

همچنین، ورزش به کاهش وزن و بهبود مقاومت به انسولین کمک می کند. این امر می تواند که به داشتن کبد سالم کمک می کند، زیرا افزایش وزن و مقاومت به انسولین می تواند به عوامل خطر برای بروز بیماری های کبدی مانند استئاتوهپاتیت چربی غیرالکلی (NAFLD) و ناشی از مصرف الکل (ALD) منجر شود.

از سویی دیگر، ورزش می تواند به بهبود سیستم ایمنی و کاهش التهاب در بدن کمک کند. این امر نیز به بهبود سلامت کبد و جلوگیری از بروز بیماری‌های کبدی کمک می کند، زیرا التهاب مزمن می‌تواند باعث آسیب به سلول‌های کبدی شود و به بروز بیماری‌های کبدی منجر شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *