کبد چرب

کبد چرب کودکان: دلایل، نشانه‌ها و درمان

کبد چرب کودکان

کبد چرب کودکان: دلایل، نشانه‌ها و درمان: شاید شما نیز پس از ظهور علائمی از کبد چرب در کودک دلبندتان به اینترنت مراجعه کردید تا دلایل بروز این بیماری و راه درمان آن را پیدا کنید. شاید هم به دنبال نشانه‌ها و علائم پیدا شده به سمت این محتوا هدایت شده‌اید و کنجکاوید که این علائم مربوط به چه بیماری است. کبد چرب کودکان به عنوان یکی از مشکلات رایج سلامتی محسوب می‌شود. در این حالت، چربی در سلول‌های کبدی کودکان انباشت می‌شود که ممکن است به مشکلات جدی سلامتی مانند التهاب کبد، سیروز کبد و ارتفاع سطح آنزیم‌های کبدی منجر شود. تا انتهای این مقاله با پونیک دارو همراه باشید تا به بررسی دلایل کبد چرب کودکان، نشانه‌های کبد چرب کودکان و درمان کبد چرب کودکان بپردازیم.

آیا فرزند من کبد چرب دارد؟

کبد چرب چیست؟

کبد چرب یکی از بیماری های شایع در قرن جدید است. کودکان و بزرگسالان زیادی در سراسر دنیا به این بیماری مبتلا هستند. این عضو مهم در بدن انسان، وظیفه‌ی دفع سموم، نوسازی گلوبول‌های قرمز و توليد عوامل انعقادي خون را بر عهده دارد. بيماري كبد چرب بيماري سلولهاي كبد انسان است كه اخيرا به علت افزايش ميزان چاقي در دنیا افزايش يافته است. اهميت اين بيماري به خاطر تخريب سلولهاي كبدي است و در صورت عدم تشخيص زودرس و درمان مناسب ميتواند منجر به بيماري پيشرفته و غيرقابل برگشت كبدي به نام سیروز شود.

کبد چرب کودکان

کبد چرب همچنین یکی از شایع‌ترین علت‌های بیماری کبد در کودکان می‌باشد. این بیماری با افزایش چاقی در کودکان تشدید می‌شود. شیوع آن نیز بسته به سوابق خانوادگی و قومیت هر کودک متفاوت است. تحقیقات انجام شده نشان داده که کبد چرب در کودکان چاق بین ۵۰ تا ۵۵ درصد و در جمعیت عمومی کودکان حدود ۷۱ درصد است.

کبد چرب کودک چاق

شاید برایتان سوال باشد که چرا کودک من که وزن متناسبی دارد دچار این بیماری شده است؟ توجه کنید که برخی بیماران مبتلا به کبد چرب، ممکن است وزن طبیعی داشته باشند. چاقی یکی از شروط محتمل در بیماری کبد چرب است اما شرط لازم نیست! این گروه از بیماران از رژیم غذایی ناسالمی پیروی می کنند و ممکن است دچار نوع خاموش این بیماری شده باشند. کبد چرب به ویژه در مراحل اولیه، نشانه ‌ای ندارد و زمانی که بیماری پیشرفت کند، علایمی به شما نشان میدند. در ادامه این محتوا به نشانه‌های کبد چرب در کودکان میپردازیم.

علائم کبد چرب کودکان

علائم کبد چرب کودکان مختلف متفاوت خواهد بود. اما در ادامه به برخی از این علائم که به صورت عمومی و مشرک هستند خواهیم پرداخت.

  • خستگی و ضعف: کودکانی که دچار کبد چرب هستند، ممکن است احساس خستگی و ضعف بیشتری نسبت به کودکان سالم داشته باشند.
  • تغییر رنگ مدفوع: در کودکان دچار کبد چرب، رنگ مدفوع ممکن است تغییر کند و به رنگ سفید یا خاکستری نزدیک شود.
  • درد شکم (اغلب در قسمت بالا و راست شکم)
  • خستگی
  • سردرد
  • درد شکمی: در برخی موارد، کودکان دچار کبد چرب ممکن است درد شکمی احساس کنند که معمولاً در منطقه طرفین شکم و یا در ناحیه بالای شکم قرار دارد.
  • زود عصبانی شدن کودک
  • مشکل در تمرکز کردن
  • اضطراب و ناراحتی کودک
  • تغییر رنگ پوست در نواحی که دو بخش از پوست با هم برخورد دارند
  • افزایش حجم شکم: در بعضی موارد، کودکان دچار کبد چرب ممکن است به دلیل انباشت چربی در کبد، شکم بزرگتری نسبت به حجم طبیعی خود داشته باشند.
  • افزایش سطح آنزیم‌های کبدی: در آزمایش خون کودکان دچار کبد چرب، سطح آنزیم‌های کبدی مانند آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) ممکن است بالاتر از حد طبیعی باشد.

لازم به ذکر است که علائم کبد چرب کودکان برای همه‌ی آن‌ها ثابت نیست. برای تشخیص بیشتر باید به پزشک مراجعه کرد و آزمایش‌های لازم را انجام داد. همچنین، تشخیص کبدچرب در کودکان باید توسط پزشک تخصصی صورت گیرد.

"علائم

دلایل کبد چرب کودکان

دلایل کبد چرب کودکان: با توجه به مطالعات انجام شده، عواملی مانند چاقی، بی‌حرکتی، مصرف مواد شیرین و چرب و همچنین مشکلات جدی سلامتی مادر در دوران بارداری می‌توانند عوامل خطرزای کبد چرب در کودکان باشند. همچنین، برخی از بیماری‌های مزمن مانند دیابت و بیماری های قلبی نیز می‌توانند باعث تشدید کبدچرب در کودکان شوند. در صورت وجود این نشانه‌ها در کودک شما، احتمال پیدایش بیماری کبد چرب بالا خواهد رفت:

  • چاقی و اضافه‌وزن
  • دیابت نوع ۲ و پیش‌دیابت (قند خون مرزی)
  • چربی خون بالا
  • مقاومت به انسولین
  • کاهش وزن سریع و غیراصولی
  • ابتلا به هپاتیت C

درمان کبد چرب در کودکان

متاسفانه، درمان کبدچرب در کودکان با تغییرات در رژیم غذایی یا درمان‌های خانگی ممکن نیست و بهتر است که همواره با پزشک معالج در ارتباط باشید و دستورالعمل‌های مربوط به درمان را بر اساس شرایط کودک خود دنبال کنید. اما انجام کارهایی به بهبود روند درمانی کبد چرب کودک شما کمک خواهد کرد.

بسته به شدت کبد چرب در کودک و علائمی که نشان می‌دهد، پزشک معالج ممکن است رژیم غذایی و فعالیت بدنی مناسب را به آنان توصیه کند. رژیم غذایی کودکانی که دچار کبدچرب هستند، باید کم چرب و کم شیرین باشد و باید از مواد غذایی سالم مانند میوه‌ها و سبزیجات، غلات کامل و مواد غذایی پراز پروتئین استفاده کنند. همچنین، فعالیت بدنی منظم باعث بهبود سلامت کبد کودک می‌شود.

در برخی موارد، پزشک معالج ممکن است داروهایی مانند ویتامین E، اسید اورسوده یا داروهایی که به منظور کاهش سطح چربی در کبد استفاده می‌شوند، به کودکان تجویز کند. اما باید توجه داشت که این داروها تنها برای بیماری‌های مشخصی توسط پزشک معالج تجویز می‌شوند و نباید به دلخواه خود دارو مصرف شود.

اصطلاح رژیم غذایی جایزه دار!

معمولا ترغیب کردن کودک به مصرف میوه و سبزیجات بدون جایزه و وعده دادن کار سختی است! زیرا بچه‌ها معمولا مصرف شیرینی و شکلات را به میوه و سبزیجات ترجیح می‌دهند. بهترین روش برای ترغیب کردن کودک به مصرف میوه، سبزیجات خام یا سبزیجات پخته، با ارائه یک پیشنهاد جذاب به او ممکن خواهد شد! برای مثال، به ازای مصرف هر بشقاب میوه به او اجازه‌ی چند دقیقه بازی کردن با تلفن همراه، تماشای یک قسمت از کارتون مورد علاقه‌ی او استفاده از هر وسیله‌ی دیگری که مورد علاقه‌ی او هست را بدهید.

درمان کبد چرب کودکان

بهبود رژیم غذایی، پرهیز از مصرف بیش ‌از حد نوشیدنی‌های حاوی قند، پرهیز از مصرف فست فود و مصرف غذاهای آماده و کنسروجات (مثل تن ماهی)، ورزش و فعالیت بدنی به کنترل وزن و پیشگیری از کبد چرب کمک می‌کند. همچنین، مصرف میوه، سبزیجات، حبوبات و غلات بدون سبوس نیز به کنترل این بیماری کمک میکند.

ترغیب کودک به انجام بازی‌های فیزیکی

نشستن و بازی کردن با موبایل، پلی استیشن یا هر دستگاه بازی دیگری، کودک شما را از درمان بیماری دورتر می‌کند. سعی کنید فرزند دلبندتان را به انجام بازی‌های فیزیکی تشویق کنید. مثلا روزانه یک ساعت از وقت خود را به پیاده روی در پارک، سرسره بازی، طناب زدن و در کل ورجه وورجه کردن اختصاص دهید! انجام این فعالیت‌ها علاوه بر درمان کبد چرب کودکان، روحیه آن‌ها را بهتر و شادتر می‌کند.

فعالیت فیزیکی، بازی کردن، کودک، بچه، پریدن، ورجه وورجه کردن

مصرف زردچوبه

زردچوبه یکی از ادویه‌هایی است که در طب سنتی برای درمان کبد چرب تجویز می‌‌شود. این ادویه می‌تواند از انباشت چربی در کبد جلوگیری کند. نکته دیگری که باعث می‌شود زردچوبه در درمان این بیماری موثر باشد این است که این ادویه به هضم چربی غذا کمک شایانی می‌کند. راحت‌ترین روش استفاده از زردچوبه برای این منظور، اضافه کردن آن به غذا می‌باشد. شما می‌توانید در طول مدت درمانی کودکتان، مصرف زردچوبه را در غذاها و ادویه‌های خانه بیشتر کنید.

این مقاله را هم از دست ندهید: ۶ مورد از خواص زردچوبه که شما را شگفت زده می‌کند

البته توجه داشته باشید که مصرف زردچوبه به مقدار زیاد باعث تغییر رنگ ادرار و مدفوع خواهد شد. پس در صورت استفاده از زردچوبه، از تغییر رنگ مدفوع کودکتان نگران نشوید.

لیموترش

مصرف لیمو ترش تازه هم می‌تواند کمک شایانی به بهبود و پیشگیری از ابتلا به کبد چرب کند. لیموترش تازه حاوی مقادیر غنی از ویتامین C است و می‌تواند به افزایش آنزیم تولید کبدی که وظیفه پاکسازی سموم کبد را دارد، کمک کند.

لیمو ترش خوردن بچه

گردو

از بین انواع آجیل و مغزها، گردو یکی از سودمندترین مواد غذایی برای کبد است. گنجاندن روزانه دو عدد گردو در رژیم غذایی کودک شما به درمان کبد چرب او کمک شایانی خواهد کرد. مصرف گردو می‌تواند به بهبود وضع کبد کمک کند. دانه‌های گردو منبع غنی امگا۳ محسوب می‌شوند. مغز گردو با داشتن آنتی‌اکسیدان‌های فراوان و مقادیر زیادی چربی‌های مفید با بسیاری از التهاب‌‌های موجود در بدن، از جمله التهاب و تجمع چربی در کبد مبارزه می‌کند. از سویی دیگر، گردو در فرآیند هضم و جذب غذا به کودکان کمک می‌کند.

"</p

سیب

سیب یک میوه سرشار از مواد مغذی است که می‌تواند به بهبود کبد چرب کودکان کمک کند. زیرا حاوی فیبر، ویتامین C، آنتی اکسیدانها و مواد معدنی است که سلامت کبد را حفظ می کند. همچنین، سیب می‌تواند به کاهش سطح کلسترول و چربی در بدن کودک کمک کند. بنابراین، مصرف سیب به عنوان یکی از میوه های پر مغذی و سالم برای کودکان با کبد چرب توصیه می شود.

2 دیدگاه در “کبد چرب کودکان: دلایل، نشانه‌ها و درمان

  1. هادی گفت:

    بچه ی ما ۶ سالشه و زیاد شیرینی و شکلات میخوره. جلوشم نمیشه گرفت. میترسم در آینده به مشکلات کبد دچار بشه.

    1. Ponikdetoxadmin گفت:

      حتما برای مصرف شیرینی و شکلات فرزندتون حد روزانه تعیین کنید چون به جز بحث کبد چرب ممکنه دچار چاقی کودکی بشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *