کبد، محل اصلی متابولیسم چربیها در بدن ماست. اگر چربی زیادی از رژیم غذایی وارد بدن ما شود، کبد نمی تواند متابولیسم چربی را بطور صحیح انجام دهد. در نتیجه، چربی در سلولهای کبد رسوب می کند و منجر به آسیب سلولهای کبد و ایجاد بیماری کبد چرب می شود. لازم به ذکر است که این بیماری فقط ناشی از مصرف چربی نیست. مصرف زیاد قند نیز میتواند منجر به بیماری کبدچرب شود، زیرا قند زیادی بصورت چربی در بدن ذخیره میشود. درمان خط اول بیماری چربی کبد، تغییر سبک زندگی است. مهمترین عناصر این تغییر شامل رژیم غذایی سالم، عادات غذایی صحیح، ورزش منظم و دوری از استرس است.
در این مقاله از مجله پونیک دارو، به معرفی غذاهای مضر برای کبد و پرهیز غذایی کبد چرب میپردازیم تا با پرهیز از مصرف آنها بتوانید به بهبودی کبد خود کمک کنید. پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
بیماری کبد چرب چیست؟
بیماری کبد چرب دو نوع اصلی دارد که عبارتند از: نوع الکلی (ARLD) و نوع غیر الکلی (NAFLD). همچنین ممکن است زنان باردار به نوعی از بیماری کبدچرب مبتلا شوند که به آن کبدچرب حاد بارداری گفته میشود. این مشکل نادر میتواند در سه ماهه سوم بارداری یا اوایل دوران پس از زایمان اتفاق بیفتد.
این بیماری به کبد آسیب میزند و باعث میشود کبد نتواند سموم را از خون حذف کند و برای سیستم گوارشی صفرا تولید نماید. وقتی کبد نتواند این وظایف را به خوبی انجام دهد، فرد در معرض خطر ابتلا به مشکلات دیگری در سایر قسمتهای بدن قرار میگیرد.
همانطور که در مقدمه گفته شد، اولین اقدام برای درمان چرب شدن کبد تغییر سبک زندگی از جمله ایجاد عادات غذایی صحیح است. در ادامه، غذاهای مفید برای کبدچرب را به طور خلاصه معرفی میکنیم و پس از آن به بررسی غذاهای مضر برای آن میپردازیم.
خوراکیهای مضر برای کبدِ چرب
اگر مبتلا به چربی کبد هستید، باید از خوردن این غذاها اجتناب کنید. این غذاها و خوراکی ها، منجر به افزایش وزن و بالا رفتن قند خون میشوند. این غذاها عبارتند از:
۱٫ لبنیات پر چرب
افرادی که دچار کبدچرب هستند باید از مصرف پنیر و لبنیات پر چرب خودداری کنند. پنیرو لبنیات پر چرب دارای چربیهای اشباع زیادی هستند و اگر انواع کم چرب آن را انتخاب نکنید در طولانی مدت تاثیرات منفی بر کبد شما خواهند داشت.
۲٫ نوشیدنیهای گازدار
نوشابههای گازدار (نوشابه، دلستر، آبجو و…) ترکیبی از گاز، آب، قند، کولا و ترکیبهای طعم دهنده هستند. یکی از مهمترین زیانهایی که میتوان به این نوشیدنیها نسبت داد، وجود قند فراوان در آنها میباشد. نوشابههای گازدار مشکلاتی مانند اضافه دریافت کالری، بالا رفتن وزن، چاقی و کبد چرب را در پی خواهد داشت. کبد چرب یکی از شایع ترین عوارض مصرف نوشابههای گازدار است. در تحقیقات انجام شده در خصوص مصرف نوشابه روی افراد سالم و افراد دارای علائم کبد چرب و چاقی، ۸۰ درصد از افرادی که دارای نشانههای کبد چرب بودند روزانه ۵۰ گرم قند از نوشابه دریافت می کردند. این مقدار در افراد سالم خیلی کمتر بود.
از سویی دیگر، نوشابه با دارا بودن ماده نگهدارندهای بنام سدیم بنزوات میتواند باعث بروز سیروز کبدی شود. سیروز کبدی در صورت عدم درمان منجر به ایجاد زخمو نارسایی کبدی خواهد شد. به یاد داشته باشید که، مصرف نوشابههای گازدار به طور کلی ممنوع نیست. اما بهتر است مصرف آنها به کمترین حد ممکن برسد و مصرف نوشیدنیهای سالمتری مانند آب یا دوغ بدون گاز را جایگزین آن کرد.
۳٫ گوشت قرمز
بر اساس مقالهای در سال ۲۰۱۹، مصرف چربی اشباع، میزان چربی اطراف اندامها از جمله کبد را افزایش میدهد. گوشت گوساله و کالباس سرشار از چربیهای اشباع شده هستند. انجمن گوارش آمریکا (AGA) توصیه میکند افراد مبتلا به بیماری چربی کبدی سعی کنند تا حد امکان از مصرف این غذاها پرهیز نمایند.
گوشتهای بدون چربی و ماهی میتوانند جایگزینهای خوبی برای گوشتهای سرشار از چربی اشباع شده باشند. مصرف ماهی موکدا توصیه میشود زیرا سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ است و فواید زیادی برای بدن دارد.
۴٫ آرد سفید
۵٫ نمک
مطالعات همچنین نشان داده افرادی که نمک زیادی مصرف میکنند، ریسک بیشتری برای ابتلا به بیماری های کبدی دارند. شما میتوانید به جای نمک از ادویههایی مثل زردچوبه و سبزیهایی مثل آویشن برای طعم دادن به غذا استفاده کنید.
۶٫ نوشیدنیهای الکلی
مصرف بیش از حد الکل یکی از شایعترین دلایل بیماریهای حاد و مزمن کبدی در آمریکا است. الکل یکی از غذاهای مضر برای کبد است که منجر به ابتلا به بیماری کبد چرب و سایر مشکلات از جمله سیروز میشود.
۷٫ قند و شکر
یکی از انواع غذاهای مضر برای سلامتی کبد افراد، قند است. افراد مبتلا به کبدچرب مخصوصا کبدچرب غیر الکلی باید از مصرف قند و شکر پرهیز کنند و یا آن را محدود نمایند، زیرا مصرف این مواد میتواند منجر به قند خون بالا و افزایش چربی کبد شود. معمولا آبنباتها، بستنیها و نوشیدنیهای شیرین از جمله نوشابه و آبمیوههای آماده حاوی قند هستند. پرهیز از مصرف سایر قندها از جمله فروکتوز و شربت ذرت نیز میتواند به کاهش چربی کبد کمک کند.
۸٫ کربوهیدرات
۹٫ چربیها
۱۰٫ مصرف چربیهای ترانس
۱۱٫ غذاهای سرخ شده، دشمن کبدچرب!
۱۲٫ مصرف امحا و احشاء
۱۳٫ فست فود
با رعایت این رژیم پرهیز غذایی کبدچرب، بیماری شما به سرعت درمان خواهد شد.
سلام، این یک دیدگاه است.
برای شروع مدیریت، ویرایش و پاک کردن دیدگاهها، لطفا بخش دیدگاهها در پیشخوان را ببینید.
تصاویر نویسندگان دیدگاه از Gravatar گرفته میشود.