سبک زندگی, کبد چرب

لیست خوراکی‌ها و غذاهای مضر برای کبد چرب

خوراکی ها و غذاهای مضر برای کبد چرب

کدام غذاها برای کبد چرب مفید است؟ غذاهای مضر برای کبد چرب کدامند؟ پرهیز غذایی کبد چرب چگونه است؟ این‌ها، تعدادی از متداول‌ترین سوالات بیماران مبتلا به کبد چرب از پزشکان و مشاوران این حوزه است. به همین دلیل، ما در پونیک دارو تصمیم گرفتیم تا به این سوالات پاسخ دهیم. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

خرید کپسول کورکومین پونیک دارو، مشاوره رایگان خرید کپسول کورکومین

کبد، محل اصلی متابولیسم چربی‌ها در بدن ماست. اگر چربی زیادی از طریق رژیم غذایی وارد بدن ما شود، کبد نمی‌تواند متابولیسم، جذب و دفع چربی را بطور صحیح انجام دهد. در نتیجه، چربی در سلول‌های کبد رسوب می کند و منجر به آسیب سلول‌های کبد و ایجاد بیماری کبد چرب می شود.

اولین قدم برای درمان بیماری کبد چرب، تغییر سبک زندگی و داشتن لایف استایل سالم است. مهمترین عناصر این تغییر شامل رژیم سلامتی کبد، عادات غذایی صحیح، ورزش منظم و دوری از استرس است.

در این مقاله از مجله پونیک دارو، به معرفی غذاهای مضر برای کبد و پرهیز غذایی کبد چرب می‌پردازیم تا با پرهیز از مصرف آن‌ها بتوانید به بهبودی کبد خود کمک کنید.

خوراکی ها و غذاهای مضر برای کبد چرب کدامند؟

در صورتی که به کبد چرب هستید، باید از خوردن برخی از غذاها و خوراکی‌ها اجتناب کنید. این غذاها و خوراکی ها، منجر به افزایش وزن و بالا رفتن قند خون می‌شوند. در ادامه به تعدادی از این مواد غذایی اشاره می‌کنیم.

غذاهای مضر برای کبد چرب

لبنیات پر چرب

افرادی که دچار کبد چرب هستند باید از مصرف پنیر و لبنیات پر چرب خودداری کنند. پنیر و لبنیات پر چرب دارای چربی‌های اشباع زیادی هستند و می‌تواند در افزایش وزن و تولید چربی‌های اضافی در بدن نقش داشته باشد.

لبنیات پر چرب به آسانی در سلول‌های کبد ذخیره می‌شوند و باعث افزایش چربی‌های موجود در کبد و اطراف آن می‌شوند. در نتیجه، مصرف طولانی مدت لبنیات پر چرب باعث تشدید بیماری کبد چرب خواهد شد. در صورتی که در پرهیز غذایی کبد چرب به سر می‌برید، بهتر است لبنیات کم چرب را با لبنیات پر چرب جایگزین کنید.

نوشابه‌های گازدار

نوشیدنی‌های گازدار (نوشابه، دلستر، آبجو و…) ترکیبی از گاز، آب، قند، کولا و ترکیب‌های طعم دهنده هستند. یکی از مهم‌ترین زیان‌هایی که می‌توان به این نوشیدنی‌ها نسبت داد، وجود قند فراوان در آنها می‌باشد. این نوشابه‌ها مشکلاتی مانند دیابت، چاقی و کبد چرب را در پی خواهد داشت.

به همین دلیل است که تمام متخصصان پزشکی، نوشابه را یکی از غذاهای مضر برای کبد چرب به حساب می‌آورند. در تحقیقات انجام شده در خصوص مصرف نوشابه روی افراد سالم و افراد دارای علائم کبد چرب و چاقی، ۸۰ درصد از افرادی که دارای نشانه‌های کبد چرب بودند روزانه ۵۰ گرم قند از نوشابه دریافت می‌کردند. این مقدار در افراد سالم خیلی کمتر بود.

مضرات نوشابه برای کبد، ضرر نوشابه برای کبد چرب

از سویی دیگر، نوشابه با دارا بودن ماده نگهدارنده‌ای بنام سدیم بنزوات می‌تواند باعث بروز سیروز کبدی شود. سیروز کبدی یکی از عوارض کبد چرب است که در صورت عدم درمان منجر به ایجاد زخم و نارسایی کبدی خواهد شد.

به یاد داشته باشید که، مصرف نوشابه‌های گازدار به طور کلی ممنوع نیست. اما بهتر است مصرف آن‌ها به کمترین حد ممکن برسد و مصرف نوشیدنی‌های سالم‌تری مانند آب، دوغ بدون گاز، نوشیدنی‌های طبیعی و نوشیدنی زردچوبه را جایگزین آن کرد.

گوشت قرمز

بر اساس مقاله‌ای در سال ۲۰۱۹، مصرف چربی اشباع، میزان چربی اطراف اندام‌ها از جمله کبد را افزایش می‌دهد. گوشت‌ گوساله و کالباس‌ سرشار از چربی‌های اشباع شده هستند. انجمن گوارش آمریکا (AGA) توصیه می‌کند افراد مبتلا به بیماری چربی کبدی سعی کنند تا حد امکان از مصرف این غذاها پرهیز نمایند.

گوشت‌های بدون چربی و ماهی می‌توانند جایگزین‌های خوبی برای گوشت‌های سرشار از چربی اشباع شده باشند. مصرف ماهی هم به شدت توصیه می‌شود. زیرا ماهی سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ است و فواید زیادی برای بدن دارد.

آرد سفید

آرد سفید دارای سطح بالایی از کربوهیدرات‌های ساده است که به سرعت به قند تبدیل می‌شوند و جزو یکی از خوراکی های مضر برای کبد چرب به حساب می‌آید. مصرف بیش از حد آرد سفید می‌تواند باعث افزایش سطح قند خون و اضافه وزن شود.

هر چند که کبد چرب در افراد لاغر هم به وجود می‌آید. اما افراد دارای اضافه وزن، با احتمال بالاتری درگیر این بیماری می‌شوند. این مسائل می‌توانند بر تجمع چربی در کبد تاثیر بگذارند و بیماری کبد چرب را تشدید کنند.

نمک، یکی از خوراکی های مضر برای کبد چرب!

نمک، این طعم دهنده‌ی متاسفانه پرطرفدار، آنقدر برای بدن ضرر دارد که اگر بخواهیم تمام ضررهای آن را بشماریم، نیاز به یک مقاله‌ی جداگانه پیدا خواهیم کرد! یکی از ضررهای نمک برای بدن انسان، روی کبد نمایان می‌شود.

نمک حاوی مقادیر زیادی سدیم است و مصرف زیاد آن می‌تواند منجر به افزایش فشار خون، تشدید تورم و ایجاد مشکلات کلیوی شود. این مشکلات می‌توانند روی عملکرد کبد نیز تاثیر منفی داشته باشند.

نمک یکی از خوراکی های مضر برای کبد چرب

علاوه بر این، مصرف بالای نمک می‌تواند باعث افزایش فشار خون شود و از طریق ایجاد بار بیشتر بر کبد، به تشدید بیماری کبد چرب منجر شود. تحقیقات انجام شده روی بررسی ارتباط بین مصرف نمک و خطر ابتلا به بیماری کبد چرب، نشان داده افرادی که نمک زیادی مصرف می‌کنند، ریسک بیشتری برای ابتلا به بیماری‌های کبدی دارند.

شما می‌توانید به جای نمک از ادویه‌هایی مثل زردچوبه و فلفل و سبزی‌هایی مثل آویشن برای طعم دادن به غذا استفاده کنید. آبلیمو، آبغوره و لیمو عمانی نیز طعم دهنده‌های مناسبی برای جایگزین کردن با نمک محسوب می‌شوند.

شاید این مقاله برای شما کاربردی باشد: ۶ مورد از خواص زردچوبه که شما را شگفت زده میکند

نوشیدنی‌های الکلی

مصرف بیش از حد الکل یکی از شایع‌ترین دلایل بیماری‌های حاد و مزمن کبدی در آمریکا است. الکل یکی از غذاهای مضر برای کبد است که منجر به ابتلا به بیماری کبدچرب و سایر مشکلات از جمله سیروز کبدی می‌شود.

غذای بسیار تند

یک تصور اشتباه در مورد غذای تند وجود دارد. در واقع، بسیاری از افراد تصور می‌کنند که غذای تند به از بین بردن چربی‌ها کمک می‌کند. ولی آیا چنین چیزی امکان پذیر است؟! البته که نه! 

غذای تند چربی زدا نیست که بتواند چربی‌های اطراف کبد شما را از بین ببرد! پس به خودتان رحم کنید و قبل از اینکه آسیبی جدی به کبدتان وارد کنید، دست از مصرف غذاهای بسیار تند بردارید تا سلامتی شما بیشتر از این در معرض خطر قرار نگیرد.

اگر به دنبال یک برنامه غذایی شخصی هستید که بتواند به بهبود سریع تر شما و بیماریتان کمک کند، با یک پزشک یا متخصص تغذیه مطمئن مشورت کنید. آن‌ها می‌توانند به شما در مورد ترکیب ادویه‌ها و سایر تغییرات رژیم غذایی برای سلامتی کمک کنند.

غذای بسیار تند

قند و شکر

یکی از انواع غذاهای مضر برای کبد افراد، قند است. افراد مبتلا به کبد چرب (مخصوصا کبد چرب غیر الکلی) باید از مصرف قند و شکر پرهیز کنند و یا آن را محدود نمایند. زیرا مصرف این خوراکی های مضر برای کبد چرب می‌تواند منجر به بالا رفتن قند خون و افزایش چربی کبد شود.

فقط کبد اسن که می‌تواند گلیکوژن را قبل از تبدیل شدن به چربی ذخیره کند. مصرف بیش از حد قند به کبد شما فشار می‌آورد و منجر به تجمع چربی در کبد می‌شود. معمولا آبنبات‌ها، بستنی‌ها و نوشیدنی‌های شیرینی مثلل نوشابه و آبمیوه‌های آماده حاوی قند هستند.

یکی از غذاهای مضر برای کبد چرب فست فود است

شاید برای شما جالب باشد که بدانید نتیجه قطعی مضر بودن فست فود برای کبد چرب مدت زیادی نیست که توسط انجمن غذا و داروی آمریکا تایید شده است! به عبارتی فست فودها به تازگی در لیست غذاهای مضر برای کبد چرب دسته بندی شدند!

دلیل این موضوع، بد شدن کیفیت مواد اولیه موجود در فست فودها و تغییر سبک این غذاها است. محققان کشف کردند افراد مبتلا به چاقی یا دیابت که ۲۰ درصد یا بیشتر از کالری روزانه خود را از طریق مصرف فست فود دریافت می‌کنند، در مقایسه با افرادی که کمتر فست فود می‌خورند، سطح چربی به شدت بالاتری در کبد دارند.

مصرف بیش از حد فست فود طبق تحقیقات اخیر انجام شده، علاوه بر افزایش خطر ابتلا به کبد چرب در بزرگسالان، باعث بیماری کبد چرب کودکان نیز می‌شود.

فست فود و ضرر آن برای کبد

در صورتی که به بیماری کبد چرب مبتلا هستید و قصد دارید تا با تغییر رژیم غذایی خود به درمان کبد چرب خود کمک کنید، بهتر است مصرف فست فود را به یک بار در ماه کاهش دهید. البته فراموش نکنید که فست فودها فقط شامل پیتزا و ساندویچ نیستند! غذاهای نیمه آماده، چیپس و پفک، غذاهای کنسروی و فراوری شده هم در گروه فست فودها غذا میگیرند.

کربوهیدرات

مصرف بیش از حد کربوهیدرات می‌تواند به عنوان یک عامل موثر در تشدید بیماری کبد چرب عمل کند. دلایل مضر بودن کربوهیدرات برای کبد چرب عبارتند از:

  1. افزایش سطح گلوکز خون: افزایش سطح گلوکز در خون باعث افزایش ترشح انسولین و تبدیل گلوکز به چربی و تجمع آن در سلول‌های کبدی می‌شود.
  2. تحریک سیستم ایمنی: مصرف بیش از حد کربوهیدرات می‌تواند باعث تحریک سیستم ایمنی بدن و التهاب در سلول‌های کبدی شود.
  3. افزایش مقاومت به انسولین: کربوهیدرات می‌تواند باعث افزایش مقاومت به انسولین و افزایش سطح گلوکز در خون و در نتیجه افزایش چربی‌های موجود در سلول‌های کبدی شود.

شاید این مقاله برای شما کاربردی باشد: درمان کبد چرب در خانه با ۱۰ روش تضمینی

در پرهیز غذایی کبد چرب خود، به این نکات توجه کنید.

کسی دوست ندارد بخاطر ابتلا به هر نوعی از بیماری، چنان محدود شود که از لذت خوردن خوراکی‌های مورد علاقه‌ی خود محروم شود. کبد چرب اگر چه تاثیر زیادی از غذا خوردن می‌پذیرد، اما مصرف حد متعادلی از غذاهای مورد علاقه‌ی شما، تاثیر به سزایی در روند درمانتان ایجاد نمی‌کند.

البته این موضوع به شرطی است که در هر ۱۰ روز پرهیز غذایی کبد چرب، تنها یک بار ناپرهیزی داشته باشید. آن هم به میزان متوسط و قابل قبول. برای مثال، بعد از ۱۰ روز رعایت رژیم غذایی تجویز شده، یک روز قادر به مصرف فست فود در یکی از وعده‌های غذایی خود هستید.

پرهیز غذایی کبد چرب

همچنین، برای گرفتن بهترین نتیجه، بهتر است به این نکات توجه داشته باشید:

  • روزانه ۸ لیوان آب مصرف کنید.
  • از سیگار، قلیان و سایر انواع مواد مخدر به شدت دوری کنید.
  • تعداد وعده‌های غذایی خود را بیشتر کنید و حجم هر وعده را کاهش دهید.
  • در کنار غذا آب ننوشید.
  • تا دو ساعت بعد از غذا چایی نخورید.
  • آجیل را با شیرینی و شکلات جایگزین کنید.
  • روغن سرخ کردنی خانه را با روغن زیتون جایگزین کنید.

چربی، دشمن کبد است

اگر دقت کرده باشید، اکثر مواردی که به عنوان غذاهای مضر برای کبد چرب به شما معرفی کردیم، خوراکی های چرب و حاوی قند بودند. این موضوع، نشان از ضرر بالای چربی برای کبد دارد. همانطور که از اسم بیماری کبد چرب مشخص است، اصلی ترین دلیل ابتلا به آن، مصرف مقادیر بالای چربی است.

غذای سرخ کردنی، فست فودهای حاوی چربی زیاد، خوراکی‌های دارای مواد نگهدارنده، شیرینیجات و نوشیدنی‌های حاوی قند، مضرترین خوراکی ها برای کبد چرب به حساب می‌آیند. این غذاها می‌تواند باعث بالا رفتن میزان کالری مصرفی، چربی و تولید مواد مضر برای بدن شود.

بهترین کار برای درمان بیماری کبد چرب ، پاکسازی کبد و داشتن رژیم غذایی سالم، کم کردن مصرف غذای سرخ کردنی و استفاده از روش‌های پخت و پز سالم‌تری مثل بخارپز کردن یا پخت در فر است. ورزش کردن و مصرف مکمل‌های طبیعی برای درمان کبد چرب نیز به درمان این بیماری کمک خواهد کرد.

سوالات متداول در خصوص غذاهای مضر برای کبد چرب

کلوچه و آب نبات برای صبحانه در کبد چرب مضر هست یا خیر؟

خوراکی‌های قندی مانند کلوچه و آب نبات به دلیل داشتن قند و شکر برای کبد چرب مضر هستند. بهتر است برای انتخاب وعده صبحانه در زمان ایتلا به کبد چرب از مقاله “صبحانه مناسب برای کبد چرب” کمک بگیرید.

برای پخت و پز چه روغنی مناسب هست؟

روغن‌های سالم و مناسب برای افرادی که کبد چربی دارند : مثل روغن زیتون، روغن کانولا، روغن گردو، روغن کنجد و روغن آفتابگردان می باشد.

کبد چرب باعث ریزش مو می شود؟

قطعی نیست اما به طور کلی کبد چرب میتواند باعث ریزش مو شود.

5 دیدگاه در “لیست خوراکی‌ها و غذاهای مضر برای کبد چرب

  1. سلام، این یک دیدگاه است.
    برای شروع مدیریت، ویرایش و پاک کردن دیدگاه‌ها، لطفا بخش دیدگاه‌ها در پیشخوان را ببینید.
    تصاویر نویسندگان دیدگاه از Gravatar گرفته می‌شود.

  2. مصطفی گفت:

    من بعد از خوندن این مقاله متوجه شدم که مصرف بیش از حد کربوهیدرات باعث کبد چرب میشه. اما خب برای بدنسازی گفتن کربوهیدرات بیشتری مصرف کنم. راه حل چیه؟

    1. Ponikdetoxadmin گفت:

      مصرف هیچ نوع ماده غذایی در اندازه اصولی خودش مشکل ساز نیست.

  3. ارسین تراکتور گفت:

    من تازه کیسه صفرا از. دست داده ام ودر کودک سه سنگ ۴میلیلی درآوردند برای پیشرفت بهبودی ام چه میوه و غذایی توصیه می‌شود. متشکرم

    1. Ponikdetoxadmin گفت:

      سلام وقت بخیر
      این موضوع را از پزشک متخصص خودتان بپرسید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *