مریم گلی یک گیاه متعلق به خانواده نعناعیان است که بیشتر از برگهای آن استفاده میشود و در طب سنتی از آن با عنوان مریمی، گل مریمی و سیلویا نیز نام برده شده است. در این مطلب از پونیک دارو که در ارتباط با خواص مریم گلی و دمنوش آن است به بررسی خواص این گیاه برای کبد چرب، دیابت، سرفه، اعصاب، حافظه، عفونت، عفونت رحم و لاغری میپردازیم.
مریم گلی چیست؟
مریم گلی یکی از پر خاصیت ترین گیاهان دارویی در ایران و سراسر جهان است. این گیاه که ارتباط نزدیکی با رزماری دارد دارای طبعی گرم و خاصیت آرامبخش است. اصلیترین قسمت این گیاه (که برای تهیه دمنوش مریم گلی هم از آن استفاده میشود) برگهای آن میباشد. برگهای مریمی به رنگ سبز تیره هستند و ظاهری بلند و نیزهای شکل دارند.
در زیر، تعدادی از خصوصیات اصلی گیاه مریم گلی را برای شما جمع آوری کردیم.
خواص درمانی مریم گلی
مریم گلی دارای گلهای زیبایی است، رایحه و عطری خوشبو دارد و طعم آن بسیار تلخ است. خواص گیاه مریم گلی بیشمار است. این گیاه برای سلامت بدن بسیار مفید است. از جمله خواص آن، این است که جوشانده غلیظ این گیاه اگر با آب مخلوط شود برای دردهای مفصلی، روماتیسم و حتی راشیتیسم کودکان بسیار مفید و موثر خواهد بود.
از دیگر خواص آن میتوان به حفظ سلامت پوست مانند خاصیت ضد پیری، درمان آکنه و سایر بیماریهای پوستی و درمان پوست چرب اشاره کرد. درمان ریزش مو، درمان عرق کردن بیش از حد، درمان سوءهاضمه، سلامت دندان، درمان آسم، سلامت قلب، تسکین علائم یائسگی و تنظیم سطح کلسترول نیز از دیگر خواص مریمی هستند.
اثرات گیاه مریم گلی برای درمان کبد چرب
یکی از خواص این گیاه ادرار آور بودن آن است. ادرارآور بودن باعث میشود سموم و مواد زائد بدن از طریق ادرار دفع و بدن پاکسازی شود. این گیاه، علاوه بر خاصیت بی نظیری که برای درمان کبد چرب دارد، غدد لنفاوی و کلیهها را نیز پاکسازی و محافظت میکند.
همچنین، مریمی به دلیل داشتن آنتی اکسیدان خاص، به داشتن کبد سالم و کاهش میزان جذب تریگلیسیرید و کلسترول نقش بهسزایی دارد. عرق مریم گلی هم میتواند با کاهش سلولهای چربی، به ساخت مجدد سلولهای کبدی کمک کند.
درمان دیابت
مریمی از گذشته به عنوان یکی از گیاهان دارویی برای کنترل دیابت و قند خون شناخته میشود. عصاره و ترکیبات شیمیایی خاص موجود در این گیاه تاثیر و عملکردی مشابه با داروهای ضد دیابت دارد. مصرفش هم موجب تنظیم و مهار انتشار گلوکزی که در کبد ذخیره شده میشود.
این گیاه از نوسانات سطوح قند خون در بدن جلوگیری میکند و خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش میدهد و همچنین این داروی گیاهی به کاهش علائم دیابت نوع ۲ نیز کمک میکند. نوشیدن چای یا عصاره برگهای مریم گلی میتواند برای کاهش سطوح کلسترول و تری گلیسیریدها در خون به ویژه در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ مفید باشد.
از دیگر خواصش هم این است که حساسیت به انسولین را بهبود میبخشد و موجب کاهش التهاب در بدن افراد مبتلا به دیابت میشود. بهبود بیماری دیابت و کاهش قند خون با بره موم هم امکان پذیر است. ما در مقالهای به صورت مجزا به این موضوع پرداختیم.
سرفه
مریمی به عنوان یک داروی گیاهی برای درمان سرفه کاربرد دارد. چون دارای خاصیت خلط آوری و ضد التهابی است. برای از بین بردن سرفه، گلودرد و یا شرایط مشابه با استفاده از چای مریمی میتوانید به درمان این مشکلات بپردازید.
چای مریمی را به صورت مرتب مصرف کنید تا سرفه و گلو درد خود را تسکین دهید. همچنین غرغره کردن چای مریم گلی از متد قدیمی برای کمک به درمان سرفه و گلو درد است. در ادامه طرز تهیه دمنوش مریم گلی را به شما آموزش خواهیم داد.
حافظه
یکی دیگر از خواص این گیاه فوق العاده این است که از اکسایش مواد چرب در سیستم عصبی پیشگیری، روند تخریب سلولهای عصبی را به تعویق و در نتیجه باعث تقویت و بهبود حافظه میشود. این گیاه دارویی در مقابله با آلزایمر نقش مفید و موثری دارد؛ بدین صورت که میتواند از ترشح آنزیم مسئول تخریب سلولهای حافظه جلوگیری کند.
عفونت
مریم گلی دارای خواص ضدعفونی کنندگی است و میتواند از گسترش عوامل عفونی جلوگیری کند. زیرا یکی از خواص آن داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی است که باعث کاهش عوامل التهابزا میشود و به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند.
با استفاده موضعی از این گیاه دارویی میتوان مانع ورود عفونتهای باکتریایی و ویروسی شد که از طریق پوست به بدن حمله میکنند. با استفاده از کرمهای موضعی یا شویندههای ضدباکتری که دارای گیاه مریمی هستند، میتوان خطی دفاعی در برابر این قبیل عفونتها و عوامل ایجاد بیماریهای عفونی ایجاد کرد.
مریم گلی علاوه بر باکتری و ویروسها، رشد و گسترش عفونتهای قارچی را نیز مهار میکند و میتواند اثرات خطرناک باکتریهایی را که از طریق آب یا غذا وارد بدن ما میشوند متوقف کند. این خواص از کولون، روده، دستگاه ادراری و سیستم دفع کننده محافظت میکند.
خواص مریم گلی برای عفونت رحم
از آنجایی که گیاه مریم گلی دارای خواص ضد عفونی است برای درمان عفونت زنان مفید و موثر است. زیرا میتواند باعث افزایش تولید گلبولهای سفید شود و سیستم ایمنی بدن را تقویت کند از این طریق به مقابله با عفونت کمک میکند.
یکی از مهم ترین خواص مریم گلی برای زنان این است که به دلیل دارا بودن فیتواستروژن طبیعی سطح استروژن در بدن را تنظیم میکند و باعث سلامت طولانی مدت رحم می شود. نوشیدن چای یا دمنوش مریمی به طور قابل توجهی از ابتلا به سرطان رحم پیشگیری میکند.
عصارهی این گیاه یک ضد انقباض طبیعی است و میتواند اسپاسم و انقباضاتی که علت دردهای قاعدگی است را کاهش دهد. در مطالعات انجام شده، مریم گلی به عنوان یکی از داروهای گیاهی پاکسازی کننده رحم بعد از سقط جنین نیز معرفی شده است.
از سوی دیگر این گیاه، دارویی ضد سرطان است. همچنین، میتواند از بروز مشکلاتی همچون ناباروری، پلی کیستیک شدن تخمدان و سرطان تخمدان و رحم پیشگیری کند. خانمهای باردار باید پس از مشورت با پزشک این گیاه را مصرف کنند.
تنظیم چرخه قائدگی با مریم گلی
هر ماه بدن زنان و دختران دست خوش تغییرات هورمونی و خونریزی طبیعی میشود. بعضی از زنان در این دوران (همزمان با خونریزی) درگیر دردهای شدید، اسپاسم های ناحیه رحم و زیر شکم میشوند. بعضی از این دردها گاها بسیار نفس گیر و دردناک خواهد شد.
علاوه بر درد، گاهی نشانههایی چون دردناک شدن پستانها، نفخ شکم، سر درد، احساس سرما، تحریک پذیری، خستگی، بی حالی و فقدان انرژی نیز در فرد دیده میشود. خوشبختانه گیاهان دارویی و طبیعی زیادی در طب سنتی معرفی شده است که میتواند به کاهش درد و نشانههای دوران قاعدگی کمک کند. یکی از این گیاهها، مریم گلی است.
استفاده از مریم گلی (چه به صورت دمنوش و چه چایی) برای خانمهايی كه دچار قاعدگی دردناك و سخت هستند مفيد است. به همین علت از این گیاه به عنوان “گیاه زنان” یاد میشود. مریم گلی علائم قاعدگی مانند حالت تهوع ،سردرد، سرگیجه و گرگرفتگی را درمان میکند. از دیگر ویژگیهای این گیاه کاهش میزان خونریزی قاعدگی است.
دهان
درمان افسردگی با مریم گلی
تحقیقات فراوان انجام شده روی گیاه مریمی، نشان از خاصیت ضد افسردگی آن دارد. مریم گلی با ترشح هورمون سروتونین که به هورمون شادی هم معروف است، باعث از بین بردن کسالت و خستگی و در نتیجه درمان افسردگی میشود.
کاهش میزان تعریق
عرق کردن اگر چه خاصیت بسیار مفید و خوبی برای بدن است؛ اما گاهی اوقات منجر به ایجاد احساس نارضایتی در فرد میشود. برخی از افراد به دلیل مشکلات هورمونی و ژنتیکی، بسیار بیشتر از حد نرمال و طبیعی عرق میکنند.
بهترین راهکار برای این گروه از افراد، استفاده از گیاهان طبیعی مانند مریم گلی است. یکی از خواص اثبات شده مریمی، تاثیر بی نظیر آن روی بیماران مبتلا به هیپر هیدروزیس (تعریق بیش از حد) است. مریمی، با کاهش تعریق، بخش زیادی از مشکلات این گروه از افراد را درمان میکند.
خواص مریمی برای درمان ریزش مو
تحقیقات انجام شده نشان دادهاند که مریم گلی میتواند به عنوان یک ماده ضد التهاب عمل کند و همچنین به مقابله با آسیبهای اکسیداتیو که ممکن است باعث ریزش مو شوند کمک کند.
به علاوه، گیاه مریم گلی میتواند به بهبود عملکرد پروتئینهای مو در کمک به رشد و تقویت موها کمک کند. هرچند که تحقیقات در این زمینه هنوز کافی نیست و نیاز به بررسیهای بیشتر دارد، اما مصرف گیاه مریمی به عنوان یک مکمل غذایی میتواند بهبود علائم ریزش مو را ایجاد کند.
بهترین روش درمان و جلوگیری از ریزش مو، استفاده از محصولات مکمل و تقویت کننده ریشه مو مانند هیر ویتامین پونیک دارو است. هیر ویتامین (Hair Vitamins) یکی از محصولات شرکت داروسازی پونیک دارو است.
این محصول با هدف بهبود سلامتی موهای شما تولید شده. داروی ریزش مو، مکمل تقویت مو سر و ویتامین مو پونیک دارای ویتامینهای گروه بی، زینک و فولیک اسید (B9) است.
این کپسول با هدف کمک به رشد سریعتر، پرپشت شدن و احیای موهای آسیب دیده شده بر اثر نوع تغذیه، آلودگی و آلایندههای شدید، مشکلات هورمونی، استرس، زایمان یا بیماریهایی همچون کرونا فرموله شده است.
آیا مریمی عوارض هم دارد؟
هر گیاه دارویی میتواند در کنار خواص بیشمارش، عوارضی هم داشته باشد. مریم گلی هم از این قائده مستثنی نیست. مصرف بیش از حد گیاه مریمی میتواند آسیبهایی را برای مصرف کننده در پی داشته باشد.
برای مثال، برخی از گونههای مریم گلی حاوی نوعی ماده شیمیایی (به اسم توژون) هستند که مصرف بیش از حد آن باعث تشنج و آسیب به کبد و سیستم عصبی خواهد شد. از طرفی، عوارضی همچون استفراغ، نوسان فشار خون و مشکلات گوارشی نیز در افرادی که مریمی را بیش از حد مصرف کردهاند مشاهده شده است.
طرز تهیه دمنوش مریم گلی
مواد اولیه لازم:
- مریم گلی 30-۴۰ برگ تازه یا دو قاشق غذاخوری پودر مریمی
- آب لیمو تازه ۳ قاشق غذاخوری (در صورت دلخواه، مقدار آن را تغییر دهید)
- پوست لیمو ترش یک و نیم قاشق چایی خوری
- عسل طبیعی ۳ قاشق غذاخوری
- آب
ابتدا آب را روی حرارت قرار دهید. سپس، پوست لیمو، برگ مریم گلی (یا پودر) و آب لیمو را به آب اضافه کنید. قوری را روی حرارت ملایم قرار دهید. با انداختن یک پارچه روی آن (و یا کتری) منتظر دم کشدن آن بمانید.
پس از گذشت تقریبا ۱۵ تا ۲۰ دقیقه، دمنوش خوش عطر و بوی مریم گلی شما آماده است. کافیاست که آن را از صافی عبور دهید تا تفاله های آن گرفته شده و سپس عسل طبیعی را به آن اضافه کنید و نوش جان کنید.
جمع بندی نهایی
مریم گلی یکی از گیاهان مفید در طبیعت است که برای هر یک از قسمتهای بدن، خاصیتی مجزا دارد. مریمی به گیاه زنان شهرت دارد. سبقهی این شهرت به دلیل فواید زیاد این گیاه برای درمان دردهای ناشی از قائدگی و تنظیم چرخه عادت ماهانه است.
مریم گلی با خاصیت درمان عفونت، افسردگی، التهاب دهان و دندان، رفع تبخال و دیابت، کمک زیادی به سلامتی انسان میکند. شما میتوانید مریمی را به صورت دمنوش استفاده کنید و یا پودر مریمی را در غذا بریزید. با این حال، فراموش نکنید که مصرف بیش از حد هیچ گیاهی کار درستی نیست. پس در مصرف مریم گلی، اعتدال را رعایت کنید.
سوالات متداول در خصوص مریم گلی
مریم گلی برای مادران شیرده مفید است؟
مریم گلی در شیردهی، به طور قطع ممنوع است، زیرا باعث کاهش تولید شیر و حتی خشک شدن سینه ها می شود.
مریم گلی چه ویتامین هایی دارد؟
این گیاه سرشار از ویتامین های K، E و A و مواد معدنی حیاتی مانند کلسیم، روی، آهن، مس، پتاسیم، منیزیم و فسفر است.
برای کبد چرب دکتر طب سنتی برام دمنوش مریم گلی تجویز کرده بود. ادرار اوره و تاثیر فوق العاده ای داره
بله دمنوش مریم گلی برای کبد چرب خیلی موثر هست
مریم گلی برای کاهش درد قائدگی من بسیار مفیده. هربار مصرف میکنم و تاثیر خوبی داره.
مریم گلی در تیر ماه پرگل هست .گل مریم گلی مصرفی ندارهو فقط از برگش استفادا میشه ؟
سلام و درود. بله