سالهاست که خواص کورکومین (Curcumin) در زمینههای مختلفی مانند درمان التهاب، بهبود روماتیسم، ام اس، آلزایمر، پیشگیری از سرطان، درمان کبد چرب، کاهش علایم بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت و…، مورد توجه بسیاری از افراد و متخصصان طب سنتی قرار گرفته است. اما عوارض قرص کورکومین چطور؟ آیا این محصول پرخاصیت، عوارض و خطراتی هم دارد؟ آیا کورکومین تداخل دارویی دارد؟
ما در ادامهی این مقاله از پونیک دارو، شما را با برخی از مهمترین عوارض مصرف بیش از حد قرص کورکومین و تداخلات دارویی آن آشنا خواهیم پرداخت. پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
عوارض قرص زردچوبه (یا همان کورکومین)
مصرف بیش از حدِ هر محصول و گیاهی با عوارض جانبی همراه خواهد بود. کورکومین نیز از این قائده مستثنی نیست. در ادامه، شما را با تعدادی از عوارض جانبی کپسول یا قرص کورکومین آشنا خواهیم کرد.
البته نباید فراموش کنید که این عوارض تنها در صورت مصرف بیش از حد کورکومین و یا حساسیت شدید دارویی شما به وجود خواهد آمد و در ۹۹ درصد از مواقع، مصرف این مکمل هیچگونه عارضه جانبی به همراه نخواهد داشت.
مشکلات گوارشی خفیف
برخی از افراد در روزهای ابتدایی مصرف کورکومین و یا پس از مصرف این محصول (بیشتر از حد مجاز)، با برخی از علائم گوارشی مواجه میشوند. این علائم معمولا شامل:
- دل درد
- بیرون روی
- تهوع
- دل پیچه
است.
اگر در روزهای اولی که از کورکومین استفاده میکردید با این علائم مواجه شدید نگران نشوید. چرا که این عوارض خفیف، کاملا طبیعی و کوتاه مدت هستند و پس از گذشت ۲ الی ۳ روز برطرف میشوند.
با این حال، اگر این عوارض ادامه داد بود و منجر به آزار شدید شما میشد، میتوانید مصرف آن را قطع کنید و برای بررسی علت دنباله دار بودن عوارض جانبی کپسول کورکومین به پزشک مراجعه نمایید.
حساسیت پوستی
منظور از حساسیت پوستی به کورکومین، ابتلا به علائمی مانند راش، کهیر، خارش و… است. البته در برخی موارد، ممکن است حساسیتهای پوستی به علت سایرِ ترکیبات موجود در دارو رخ دهد. پس چنانچه به ماده یا ترکیب خاصی حساسیت دارید، حتما پیش از مصرف دارو ترکیبات آن را چک نمایید.
تغییر در رنگ ادرار
نترسید!
شما دارید عاملِ زرد بودنِ گیاه زردچوبه را به میزان بسیار بالایی مصرف میکنید! پس از تغییر در رنگ ادرار خود نگران نشوید. چرا که این تغییر، یکی از متداولترین عوارض جانبی مصرف قرص یا کپسول کورکومین است.
امکان بروز حساسیت برای افراد مبتلا به سلیاک یا حساس به گلوتن
متاسفانه برخی از شرکتهای تولید کننده مکمل کورکومین از مواد اولیه نامرغوبی در محصولات خود استفاده میکنند. آنها با استفاده از پرکننده یا fillerهایی از جمله جو، آرد گندم، نشاسته و چاودار، احتمال حساسیت و بروز عوارض را در مشتریان خود (خصوصا کسانی که به گلوتن حساسیت دارند یا به سلیاک مبتلا هستند) افزایش میدهند.
به همین دلیل، استفاده از برندهای با کیفیت و معتبر تولید مکمل کورکومین حائز اهمیت بسیار زیادی است. خصوصا با توجه به اینکه قرصهای شیمیایی کورکومین معمولا عوارض بسیار بالاتری نسبت به مکمل گیاهی کپسول کورکومین دارند.
خرید مکمل گیاهی کورکومین پونیک دارو
همانطور که در این مطلب به عوارض قرص کورکومین پرداختیم، متوجه شدید که استفاده از کورکومین غیر اصل عوارض جانبی بسیاری را به همراه خواهد داشت که همین موضوع، اهمیت فرمول و کیفیت ساخت را در کاهش عوارض جانبی قرص کورکمین نشان میدهد.
شرکت پونیک دارو یکی از اولین تولیدکنندگان کپسول کورکومین صد درصد گیاهی و طبیعی در ایران است. این شرکت با استفاده از مواد اولیه مرغوب و با کیفیت و سالها تجربه تولید و عرضه محصول به داروخانههای سراسر کشور، با افتخار، برترین کپسول کورکومین سراسر ایران را به مشتریان خود عرضه میکند.
شما میتوانید با استفاده از لینک زیر نسبت به تهیه این مکمل اقدام نمایید و یا جهت دریافت مشاوره تخصصی و خرید عمده محصول با شماره تلفن ۰۹۱۳۱۴۷۷۵۳۲ تماس حاصل نمایید.
چه زمانی برای عوارض قرص کورکومین به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورتی که علائمی که در بالا به آنها اشاره کردیم شدید شد و یا مشکلاتی مانند استفراغ، اسهال، یبوست و دیگر نشانهها به طرز مداومی ادامه پیدا کردند، مصرف مکمل را قطع نموده و به پزشک مراجعه نمایید.
دلایل بروز عوارض پس از مصرف قرص کورکومین
طبق بررسیهای تخصصی، عوارض مصرف قرص کورکومین معمولا به سه دلیل زیر اتفاق میافتد:
- مصرف مداوم و بیش از مقدار مجاز در روز: مصرف بیش از ۸ تا ۱۲ گرم کورکومین در طول روز میتواند باعث مسمومیت و بروز عوارض جانبی شدید شود.
- استفاده از نسخههای غیر اصل: از آن جایی که هر کمپانی فرمول خاصی برای عصارهگیری کورکومین از زردچوبه دارد، در صورتی که از روشهای غیراصولی، شیمیایی و یا استفاده از رنگدانههای مصنوعی بهجای کورکومین اصل این کار صورت بگیرد، عوارض جانبی را در پی خواهد داشت. بدین منظور بهتر است از محصولات معتبری مانند کورکومین پونیک دارو استفاده نمایید.
- وجود حساسیت به ترکیبات: گاهی اوقات وجود برخی نگهدارندهها یا ترکیبات و حساسیت به آنها میتواند مهمترین عوارض جانبی کورکومین محسوب شود که بررسی ترکیبات، از سایت سازنده یا جلد دارو پیش از مصرف ایمنتر است.
توصیههایی برای کاهش عوارض جانبی قرص کورکومین
- بررسی ترکیبات
- خواندن بروشور
- انجام تست حساسیت و مشورت با پزشک در صورت ابتلا به بیماریهای خاص
- خوردن بهموقع قرص طبق دستورالعمل
- اجتناب از مصرف بیشتر یا خارج از نوبت
- مصرف مکمل همراه با آب کافی
- اجتناب از خوردن همزمان این قرص با مکملهای دیگر
- قطع مصرف و مراجعه به پزشک در صورت شدید شدن علایم عوارض جانبی
علائم حساسیت به کورکومین
- واکنشهای آلرژیک از جمله خارش، کهیر، راش یا بثورات پوستی
- حالت تهوع یا استفراغ خفیف
- تشدید نفخ، درد و رفلاکس معده پس از مصرف دارو
- یبوست یا اسهال
- سردرد
هشدار مصرف قرص کورکومین
مکمل کورکومین معمولا بدون نسخه قابل تهیه است؛ اما برای موارد زیر، استفاده از همه اشکال دارویی کورکومین از جمله قرص، کپسول، مکمل، عصاره یا پودر بدون مشورت پزشک توصیه نمیشود:
♦ کودکان زیر ۱۲ سال: دوز دارویی تهیه شده مناسب افراد بالای ۱۲ سال میباشد و ممکن است مصرف آن برای کودکان دیر هضم یا حتی خطرآفرین باشد.
◊ بارداری یا شیردهی: مصرف کورکومین در بارداری باید با مشورت پزشک متخصص زنان صورت بگیرد. کورکومین در شیردهی نیز باعث تغییر در میزان و رنگ شیر خواهد شد.
♦ افراد مبتلا به بیماریهای خاص: دیابت، سرطان، بیماریهای انعقادی خون، بیماریهای کلیوی، مجاری ادراری و مشکلات سیستم گوارشی.
◊ دو هفته پیش از عمل جراحی: استفاده از کورکومین ۱۴ روز قبل از عمل جراحی (به دلیل امکان شدید شدن خونریزی) قطع شود.
چرا زنان به کورکومین نیاز دارند؟ فواید شگفتانگیز زردچوبه برای بانوان را در این مقاله مطالعه کنید.
تداخلات دارویی قرص کورکومین که منجر به بروز عوارض میشود!
احتمال دارد کورکومین با برخی از آنتیبیوتیکها، آنتیهیستامینها، داروهای قلب و عروق، داروهای کنترل افسردگی، تثبیتکننده خلق و داروهای شیمی درمانی تداخل داشته باشد. بنابراین، چنانچه مایل هستید از گروههای دارویی ذکر شده یا داروی دیگری همراه با کورکومین استفاده نمایید، پیشنهاد میشود حتما پیش از شروع دوره مصرف با پزشک خود مشورت کنید.
برخی از داروهایی که مشخصا با کورکومین تداخل دارند:
- وارفارین (Warfarin)
- هپارین (Heparin)
- آسپرین (Aspirin)
- کلوپیدوگرل (Clopidogrel)
- سیکلوفسفامید (Cyclophosphamide)
- آنوکساپارین (Enoxaparin)
سخن آخر
با استناد بر آخرین پژوهشهای روز دنیا، مصرف قرص کورکومین به ندرت همراه با عوارض جانبی خواهد بود. به طوری که خرید آن بدون نسخه نیز امکانپذیر است. همچنین خرید کورکومین با کیفیت و رعایت میزان دوز مصرفی میتواند تا حد زیادی در کاهش عوارض جانبی موثر باشد.
سؤالات متداول در خصوص عوارض قرص کورکومین
بهترین نحوه مصرف کورکومین برای کاهش عوارض جانبی به چه صورت است؟
توصیه میشود ۲ یا حداکثر ۳ عدد در روز و پس از وعدهغذایی مصرف شود. البته ممکن است برای برخی افراد طبق هدف درمانی و تشخیص پزشک این میزان متفاوت باشد اما هرگز خودسرانه اقدام به مصرف بیش از ۳ بار مصرف در روز ننمایید.
چرا مصرف قرص کورکومین بهتر از زردچوبه خام است؟
مکمل کورکومین خواص زردچوبه را به بیش از ۱۰ برابر زردچوبه خام افزایش میدهد. اما مصرف زردچوبه خام تنها دارای ۴ درصد کورکومین دارد و میتواند نتایج عکس و حتی در صورت استفاده بیش از اندازه، موجب عارضههای جانبی همچون مسمومیت و بروز نقص در عملکرد کبد و معده شود.
نحوه تشخیص قرص کورکومین اصل پونیک دارو و تقلبی؟
به عنوان مثال، تمامی محصولات پونیک دارو دارای جلد، بارکد اصالت، پلمپ و برچسب سالم هستند که تضمین کیفیت (در کنار گیاهی بودن فرمول ساخت) را فراهم میسازد.