غلظت خون آنقدر شایع و فراگیر است که به احتمال زیاد شما هم در اطراف خود، فرد یا افرادی را میشناسید که با آن درگیر باشند. اما اصلا میدانید غلظت خون چیست، چرا به وجود میآید و چگونه میتوانیم آن را درمان کنیم؟
یک جواب کلی برای این سوالات وجود دارد: غلظت خون یکی از بیماریهای شایع در بین افراد جامعه است که اتفاقا میتواند بیماری بسیار خطرناکی هم باشد. در واقع همین بیماری (که با روشهای سادهای درمان میشود) میتواند در صورت عدم درمان، عوارض بسیار ناخوشایندی را برای فرد به وجود آورد
اما جواب جزئیتر به هر یک از این سوالات، موضوعی است که ما قصد داریم تا در ادامه این مطلب از وب سایت پونیک دارو به آنها بپردازیم و جزئیات آن را با یکدیگر بررسی کنیم. پس حتما تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
غلظت خون چیست؟
غلظت خون یا هیپرتانسیون (Polycythemia) یعنی افزایش فشار خون در دیوارههای عروق خونی بدن که در اثر افزایش تعداد گلبولهای قرمز خون ایجاد میشود.
به عبارت ساده تر، غلظت خون یعنی اینکه تعداد گلبولهای قرمز خون در بدن بیشتر از حد نرمال باشد. از همین رو، با توجه به اینکه گلبولهای قرمز مسئول حمل اکسیژن در بدن هستند، افزایش تعداد آنها باعث غلیظتر شدن خون و کندتر شدن خون در رگها خواهد شد.
بیماری غلظت خون میتواند برای افرادی که سابقه بیماری قلبی عروقی دارند، بسیار خطرناک باشد. در واقع در این بیماری، تعداد گلبولهای قرمز خون نسبت به حجم خون تا حد چشمگیری بالاتر است و همین موضوع باعث بروز مشکلات متعددی مانند غلیظ شدن خون، ایجاد لختگی، افزایش خطر سکته قلبی و سکته مغزی خواهد شد.
اما لازم نیست که نگران باشید. چرا که این بیماری هم به سرعت قابل تشخیص است و هم در صورت رعایت تدابیر ایمنی و سلامتی، به سرعت و به راحتی قابل درمان است.
علائم غلظت خون
قبل از بررسی علائم غلظت خون، لازم است این نکته را بدانید که داشتن صرفا یک یا دو مورد از علائم ذکر شده، به منزله حتمی بودن این عارضه نیست. بلکه شما باید در صورت مشاهده این علائم آزمایش خون دهید تا از ابتلا به این عارضه اطمینان پیدا کنید.
از جمله علائم شایع بیماری غلظت خون میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- گزگز شدن دست و پا
- برجستگی وریدهای چشم
- نفش شدن لب، زیر ناخن، انگشتهای دست و پا
- ابتلا به بیماری نقرس
- وجود سنگ کلیه
- دردهای استخوانی
- تنگی نفس
- تعریق بیش از حد
- زنگ زدن گوش
- ابتلا به کبد چرب
- سبکی سر
- ایجاد اختلالات بینایی
- سردرد و سرگیجه
- ضعف و بیحالی
در صورت مشاهده هر کدام از علائم ذکر شده، بهتر است نسبت به تشخیص آن با آزمایش دادن، اقدام کنید.
تشخیص غلظت خون
همانطور که در بالا به این موضوع اشاره کردیم، اینکه صرفا یک یا حتی چند مورد از علائم غلظت خون را داشته باشید، دلیل موجهی برای ابتلای قطعی شما به این بیماری نیست. چرا که تشخیص و پی بردن به پلی سیتمی با چشم غیر مسلح و از روی نشانهها امکان پذیر نیست.
شما باید حتما آزمایش خون بدهید، با یک متخصص عروق مشورت کنید و کلیه فاکتورهای خونی خود را بررسی کنید تا از ابتلا به این بیماری اطمینان پیدا کنید.
برای انجام این آزمایش هم ابتدا پزشک آزمایش را برای شما تجویز میکند و در آزمایشگاه از طریق شمارش سلولهای خونی و اندازه هموگلوبین خون به وجود یا عدم وجود غلظت خون پی میبرند.
جالب است بدانید که برای تشخیص غلیظ بودن خون، یک حجم مشخص از خون شما بررسی و تعداد گلبولهای سفید، گلبولهای قرمز، هموگلوبین، هماتوکریت و پلاکتهایتان شمرده میشوند. طبیعتا بازهی این محدوده برای خانمها و آقایان متفاوت است و شامل موارد زیر هستند:
- تعداد نرمال گلبولهای سفید خون: بین ۴۵۰۰ تا ۱۱۰۰۰ در هر میکرولیتر
- تعداد نرمال گلبولهای قرمز خون: بین ۵ الی ۵.۹ میلیون سلول در هر میکرولیتر ( برای آقایان ۴.۱ و برای خانمها ۵.۱)
- تعداد نرمال هموگلوبین: بین ۱۴ الی ۱۷.۵ گرم در دسی لیتر ( برای مردها ۱۲.۳ و زنان ۱۵.۳)
- تعداد نرمال هماتوکریت: ۵ تا ۵۰.۴ درصد (آقایان ۳۵.۹ و خانمها ۴۴.۶)
- تعداد نرمال پلاکت: ۱۵۰۰۰۰ تا ۴۵۰۰۰۰ در هر میکرولیتر
با توجه به این بازه، پزشک معالج تشخیص میدهد که شما به این بیماری مبتلا هستید یا خیر.
درمان غلظت خون
راهها و روشهای بسیاری برای درمان غلظت خون وجود دارد که با استفاده از این روشها میتوانید این بیماری را از بین ببرید.
گاهی اوقات این بیماری با روشهای خانگی قابل کنترل (و نه درمان) است. اما گاهی اوقات هم پزشک باید با تجویز دارو، این بیماری را درمان کند.
در ادامه برخی از روشهای مفید برای درمان این بیماری را بیان میکنیم.
- استفاده از داروهای غلظت خون مانند آسپرین، کلوپیدوگرل، تیکلوپیدین با استفاده از دستور پزشک.
- اهدای خون
- داشتن تغذیه سالم و رژیم غذایی کم نمک
- پرهیز از مصرف هرگونه دخانیات
- ورزش کردن
- استفاده از خوراکیهایی مانند آب انار
- مصرف کپسول کورکومین
- استفاده از ادویه دارچین
- مصرف پیاز خام سفید در کنار وعدههای غذایی
- استفاده از آویشن
- نوشیدن آب کافی
- مصرف میوههایی مانند سیب، انار، موز، آلبالو، انگور
به طور کلی، شما میتوانید با اصلاح سبک زندگی و لایف استایل خود، رعایت رژیم غذایی اصولی و صد البته با کمک ورزش از ابتلا به این بیماری جلوگیری کرد و در صورت ابتلا، آن را از بین ببرید.
مطالعه مقاله ارتباط غلظت خون و کورکومین، اطلاعات کاملتر و بیشتری را در خصوص این محصول و ارتباط آن با غلظت خون به شما ارائه خواهد داد.
کلام آخر
غلظت خون یکی از بیماریهایی است که در سالهای اخیر با توجه به تغییر سبک زندگی افراد جامعه افزایش یافته است. در صورت مشاهده علائم و نشانههای بیماری غلظت خون، شما باید نسبت به آزمایش خون اقدام و در صورت تشخیص این بیماری، باید نسبت به درمان آن اقدام کنید.
سوالات متداول در خصوص غلظت خون
آیا رژیم غذایی میتواند در درمان غلظت خون موثر باشد؟
رژیم غذایی سالم و متعادل به همراه افزایش مصرف آب به کاهش غلظت خون کمک میکندو باید از مصرف غذاهای پر نمک و چربی بالا خودداری کنید.
چه عواملی خطر ابتلا به غلظت خون را افزایش میدهد؟
عواملی مانند سن بالا، سیگار کشیدن، چاقی، کمتحرکی، برخی بیماریهای مزمن و مصرف برخی داروها میتوانند خطر ابتلا به غلظت خون را افزایش دهند.
آیا همه افراد مبتلا به غلظت خون علائم دارند؟
خیر، در برخی موارد غلظت خون ممکن است بدون هیچ علامتی باشد و تنها در آزمایش خون مشخص شود.
برای کاهش غلظت خون چه غذاهایی باید مصرف کنیم؟
برای آشنایی با رژیم غذایی مناسب برای غلظت خون، مقاله “برای غلطت خون چه بخوریم” ما را مطالعه کنید.