گیاهان دارویی

تمام خواص و مضرات سیاه دانه

 


سیاه دانه چیست؟ گیاهی گل دار و کوچک است که معمولاً در جنوب غربی آسیا، خاورمیانه، جنوب اروپا و شمال آفریقا رشد می‌کند. قرن‌ها است که از این گیاه به عنوان گیاهی دارویی استفاده می‌شود. تحقیقات انجام شده روی این گیاه، خواص بسیار زیادی برای سلامتی انسان را نشان میدهد. در این مقاله از پونیک دارو، شما را با خواص سیاه دانه و عوارض سیاه دانه آشنا خواهیم کرد. پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

 

سیاه دانه چیست؟

سیاه دانه چیست؟ سیاه دانه یا نیگلا (به انگلیسی: Black seed)، یک گیاه دارویی است که در خاورمیانه، شمال آفریقا و برخی مناطق آسیا مانند هند و پاکستان رشد می‌کند. این گیاه دارای میوه‌هایی است که دانه‌های سیاه رنگ و بیضی شکل دارند و به دلیل خواص دارویی و درمانی آن، به عنوان یکی از گیاهان دارویی مهم در سنت‌های طب سنتی ایران، هند و عربی شناخته می‌شود.

دانه‌های سیاه دارای مواد مغذی مانند پروتئین، کربوهیدرات، چربی، فیبر، ویتامین‌ها و مواد معدله مانند کلسیم، آهن، منگنز و روی هستند. این دانه‌ها همچنین دارای ترکیبات فعالی هستند که می‌تواند به بهبود سیستم ایمنی، کاهش التهاب، کاهش شدت علائم آسم و آلرژی و همچنین بهبود عملکرد کبد و کلسترول خون کمک کند. همچنین، استفاده از دانه‌های سیاه به عنوان یک درمان گیاهی برای بیماری‌هایی مانند عفونت‌های باکتریایی، عفونت‌های قارچی، بیماری‌های قلبی و عروقی، بیماری‌های دیابتی و برخی نوع‌های سرطان نیز مورد استفاده قرار می‌گرد.

 

روغن سیاه دانه، گیاه دارویی با قابلیت‌های بسیار!

دانه‌های سیاه دانه قابلیت روغن گیری و تبدیل شدن به روغن سیاه دانه دارند. استفاده از روغن این گیاه برای افرادی که به استفاده از این محصول اهمیت میدهند اما امکان استفاده یا تهیه دانه‌های خام آن را ندارند کمک زیادی میکند! همچنین در بسیاری از موارد، روغن گیاهی به مراتب کمک بیشتری به اثر گذاری محصول خواهد کرد. روغن سیاه دانه چیست؟ روغن سیاه دانه ممکن است باعث تأثیرات مثبتی در بدن مانند تقویت سیستم ایمنی، مبارزه با سرطان، جلوگیری از بارداری، کاهش تورم و جلوگیری از واکنش‌های آلرژیک به عنوان یک آنتی هیستامین باشد.

 

سیاه دانه چیست؟

 

خواص سیاه دانه

خواص سیاه دانه چیست؟ سیاه دانه از جمله گیاهانی است که عوارض بسیار کمی در مصرف آن گزارش شده و دارای فواید و ویژگی‌های بی‌شماری است. از جمله خواص سیاه دانه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

 

برطرف کننده مشکلات پوست و مو

روغن سیاه دانه یک آنتی اکسیدان قوی است و خواص ضد التهابی دارد. این قابلیت‌ها باعث شده که عارضه‌های پوستی مانند آکنه، اگزما، خشکی حاد و پسوریازیس از طریق استعمال این روغن گیاهی بهبود پیدا کند. نرم کردن پوست با جلوگیری از بروز هر گونه خشکی یکی دیگر از خواص سیاه دانه برای پوست است.

خاصیت ضد التهابی که در این روغن وجود دارد، اجازه نمی‌دهد عارضه‌هایی مانند شوره خشک سر بروز پیدا کند. در واقع با استفاده از این روغن پوست سر شما از ابتلاء به هرگونه عفونت در امان می‌ماند. البته استفاده از هر نوع روغن گیاهی یا شیمیایی، برای کسانی که شوره چرب سر دارند توصیه نمی‌شود. بلکه برای درمان شوره سر خشک از آن استفاده ‌می‌شود.

 

خواص سیاه دانه برای پوست و مو

 

یکی دیگر از قابلیت‌های این روغن حفظ سلامت پوست سر و جلوگیری از بروز هر گونه عفونت، قارچ و باکتری است. از طرفی این ماده طبیعی ریشه موها را تقویت می‌کند. این روغن به دلیل وجود غلظت بالای تیموکینون، یک آنتی هیستامین قدرتمند محسوب می‌شود. این قابلیت در ترمیم موهای نازک شده بر اثر آسیب و تنش‌های محیطی مفید است. همچنین رشد طبیعی موهای از بین رفته، یکی دیگر از فواید این قابلیت است.

 

کنترل دیابت و تقویت گوارش

روغن سیاه دانه خواص ضد دیابتی داشته و سطح قند خون را بهبود می‌دهد. مطالعات انجام شده در این زمینه نشان داده که این روغن ممکن است به کاهش گلوکز خون، هموگلوبین و مقاومت به انسولین در فرد کمک به سزایی داشته باشد. در واقع، می‌توان از این روغن به عنوان درمانی طبیعی که عوارض کمتری را در پی دارد برای دیابت نوع ۲ در کنار درمان‌های معمولی استفاده کرد.

خواص ضد‌التهابی موجود در سیاه دانه همچنین ممکن است به کاهش و تسکین علائم آزار دهنده گوارشی مانند سوء‌هاضمه، حالت تهوع، نفخ، استفراغ، اسهال یا یبوست کمک کند.

 

کنترل فشار خون

تأثیری که گیاه سیاه دانه در کاهش کلسترول، فشار خون و چربی‌های مضر دارد انکار نشدنی است. طبق مطالعاتی که در این زمینه و بر روی ۹۰ نفر انجام گرفت، مشخص شد که مصرف روزانه دو قاشق چای‌خوری از روغن سیاه دانه، کلسترول را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد.

 

جلوگیری و درمان سرطان

مطالعات انجام شده بر مصرف سیاه دانه نشان داده است که تیموکینون موجود در این روغن می‌تواند بر مرگ برنامه‌ریزی شده سلولی در چندین نوع سلول سرطانی تأثیر بگذارد. این تأثیرات میتواند بر روی انواع سرطان‌ها شامل سرطان مغز، لوسمی و سلول‌های سرطان سینه باشد.

 

نیگلا چیست

 

درمان زخم معده

بررسي اثر سياه‌دانه بر روي زخم معده در موش صحرايي نشان داد که سياه‌دانه در حدود ۸۰ درصد از ايجاد زخم معده پيشگيري و در حدود ۷۰ درصد اثر درماني براي زخم معده دارد. در اين مطالعه اثر درماني سياه‌دانه در درمان و پيشگيري از زخم معده حتي از داروي معروف و پرمصرفي همچون رانيتيدين نيز بيشتر بود که اين موضوع بسيار جالب توجه است.

 

مؤثر در کاهش وزن

سیاه دانه به دلیل ترکیبات موجود در آن برای لاغری مفید است. زیرا به عنوان چربی سوز عمل می‌کند. در طب سنتی به روش‌های لاغری با سیاه دانه تاکید شده و با به کارگیری آن می‌توان در مدت کم مقدار قابل قبولی از وزن را کاهش داد. سیاه دانه به دلیل داشتن فیبر فراوان سبب کاهش اشتها، تثبیت قند خون و در نتیجه کاهش چربی‌های شکم می‌شود. با استفاده از سیاه دانه می‌توان تمایل به مصرف برنج، نان و شیرینی‌جات را کاهش داد. در واقع با کنترل اشتها می‌توانید یک تا دو کیلو گرم در ماه وزن کم کنید.

 

کاهش وزن و لاغری با دانه ی سیاه، عوارض سیاه دانه

 

همچنین، مصرف سیاه دانه می‌تواند به بهبود عملکرد گوارش کمک کند و ترشح هورمون‌هایی مانند آدیپونکتین که نقش در کنترل قند خون و متابولیسم چربی دارند، را افزایش دهد.

این مقاله را از دست ندهید: رژیم رایگان لاغری، لاغری تضمینی در دو ماه

 

تقویت عملکرد کبد و کلیه

خواص آنتی اکسیدانی موجود در سیاه دانه می‌تواند اثر محافظتی قوی بر روی کبد و کلیه‌ها داشته باشد. مصرف این گیاه میتواند باعث کاهش سطح استرس شود. شاید برای شما سوال باشد که کاهش سطح استرس چه ارتباطی با کبد و کلیه دارد؟!

جالب است بدانید که افزایش استرس با انواع مشکلات کبدی مانند کبد چرب، بیماری کبد الکلی، سیروز و سایر آسیب‌های کبدی مرتبط است. همچنین است این استرس مشکلات کلیوی مانند بیماری مزمن کلیه و مسمومیت کلیه را نیز در پی دارد. در برخی مطالعات انجام شده اثبات شد که سیاه دانه و روغن آن در کاهش اندازه سنگ کلیه و دفع سنگ کلیه از بدن مفید هستند.

این مقاله را از دست ندهید: همه چیز در مورد کبد چرب

 

کمک به درمان آسم

درمان آسم با کمک سیاه دانه چیست؟ آسم وضعیتی است که در آن مجاری تنفسی شما باریک و متورم می‌شود. این وضعیت می‌تواند تنفس را دشوار کرده و باعث سرفه یا خس خس هنگام تنفس و تنگی نفس شود. تحقیقات صورت گرفته نشان داده است که روغن سیاه دانه با کاهش التهاب عضلات در مجاری تنفسی، به درمان آسم کمک میکند. این مطالعات که روی ۸۰ بزرگسال مبتلا به آسم  انجام شد، نشان داد که مصرف ۵۰۰ میلی گرم کپسول روغن سیاه دانه دو بار در روز به مدت ۴ هفته به طور قابل توجهی بیماری آسم را بهبود می‌بخشد.

 

مضرات و عوارض سیاه دانه

تا این بخش از مقاله (که امیدواریم برای شما مفید بوده باشد) به بررسی خواص سیاه دانه پرداختیم. اما عوارض سیاه دانه چطور؟

عوارض سیاه دانه موضوعی است که کمتر به آن پرداخته شده است. سیاه‌دانه، ممکن است برای یک فرد، هیچ‌گونه عارضه خاصی نداشته باشد؛ اما در فرد دیگری عوارض جدی ایجاد کند. این امر، به سن فرد، سابقه بیماری‌های او، داروهای مصرفی‌ و سایر عوامل بستگی دارد. ما در ادامه این مطلب پونیک دارو، شرایط منع مصرف سیاه‌دانه و ضررهای آن برای افراد مختلف را با شما در میان می‌گذاریم. پس تا انتها همراه ما باشید.

 

عوارض سیاه دانه

 

عوارض سیاه دانه برای چه کسانی جدی تر است؟

بارداری و شیر دهی

مصرف مقادیر بالا از سیاه‌دانه در بارداری، ممکن است خطرناک باشد. از مضرات سیاه‌دانه در بارداری، می‌توانیم به کندشدن یا جلوگیری از انقباض رحم اشاره کنیم. توصیه بر این است که جوانب احتیاط را رعایت و در زمان شیردهی نیز از مصرف سیاه دانه خودداری کنید.

کودکان

درست است که روغن سیاه‌دانه در صورت مصرف کوتاه‌مدت برای کودکان بی‌خطر است؛ اما از آن‌جایی که کودکان آسیب‌پذیرترند، بهتر است قبل از مصرف حتما با پزشک متخصص اطفال مشورت کنید تا کودک خود را از مضرات این گیاه مصون نگه دارید.

پیش از جراحی

یکی از عوارض جانبی سیاه دانه، کندکردن لخته‌شدن خون ، کاهش قند خون و افزایش خواب‌آلودگی در برخی افراد است. این امر، می‌تواند با داروهای مورد استفاده در حین و بعد از عمل جراحی تداخل داشته باشد. تداخل سیاه‌دانه با داروهای مختلف، ممکن است سبب عوارض جانبی شدیدی شود.

2 دیدگاه در “تمام خواص و مضرات سیاه دانه

  1. زرغونه بخشی گفت:

    سلام تشکر از معلومات مفید تان من صبحانه به اندازه یک گرام یا دو گرام صبحانه در یک لیوان جای سبز نوش جان میکنم آیا این مقدار کافیست چون چربی خونم ۲۲۷ است و هم کمی وزن دارم
    ممنون

    1. Ponikdetoxadmin گفت:

      سلام و درود
      تعیین رژیم غذایی باید با مشورت پزشک متخصص تغذیه انجام شود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *