در عصر حاضر، التهاب روده یکی از مشکلات مزمن و پیچیدهای است که بسیاری از افراد در سراسر جهان با آن مواجه هستند. این حالت، که میتواند روده بزرگ، روده کوچک یا هر دو را درگیر کند، باعث ایجاد علائم ناراحتکننده و کاهش کیفیت زندگی فرد میشود. ما قصد داریم تا در این مقاله، به بررسی دلایل، علائم و راهکارهای درمان التهاب روده بپردازیم. پس با پونیک دارو همراه باشید.
آخرین مطالعه انجام شده در سال ۱۳۹۵ در ایران، تعداد مبتلایان به بیماری التهاب روده را بین ۳۵ تا ۴۰ هزار نفر برآورد کرده است. این میزان از مبتلایان به این بیماری، آمار زیادی برای ما به حساب میآید. اما بیاید تا به بررسی چند پرسش اساسی بپردازیم.
- التهاب روده چیست؟
- چند نوع التهاب روده وجود دارد؟
- چه کسانی مستعد ابتلا به این بیماری هستند؟
- چگونه میتوانیم از ابتلا به این مشکل جلوگیری کنیم؟
- علائم التهاب روده چیست؟
- درمان این مریضی چگونه صورت میگیرد؟
- و..
التهاب روده چیست؟
بیماری التهاب روده یا Inflammatory Bowel Disease (IBD) به معنای عدم عملکرد صحیح تمام یا بخشهایی از روده است. دو ﺑﯿﻤﺎری «ﮐﻮﻟﯿﺖ اوﻟﺴﺮوز» و «ﮐﺮون»، دو نمونه رایج التهاب در این بیماری به حساب میآیند که معمولا در سنین بین ۱۸ تا ۳۰ سالگی نمایان میشوند. با این حال، افرادی که در بازههای سنی کمتر یا بیشتر از این مقدار هستند هم به آن دچار میشوند.
این بیماری، روند طبیعی زندگی افراد را مختل میکند. احساس وجود گاز در شکم، گرفتگی معده، اسهال و تهوع طولانی مدت، شایعترین نشانههایی است که منجر به بروز احساس ناخوشایند در افراد میشود.
انواع التهاب روده | چند نوع التهاب روده وجود دارد؟
همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم، دو نوع رایج و شایع التهاب روده وجود دارد. کولیت و کرون.
بیماری کرون
این بیماری میتواند در هر بخشی از دستگاه گوارش اتفاق بیفتد. از دهان گرفته تا مقعد. کرون معمولا به صورت مزمن و دورهای پیشرفت میکند. یعنی علائم و نشانههای آن ممکن است به طور تصادفی ظاهر شوند و سپس بدون انجام اقدام درمانی خاصی بهبود پیدا کنند.
در بیماران با بیماری کرون، سیستم ایمنی بدن به طور نادرست به باکتریها، ویروسها و مواد معمولی در دستگاه گوارش واکنش نشان میدهد و باعث التهاب و آسیب به بافتهای دستگاه گوارش میشود.
کولیت التهابی
کولیت، یا التهاب در روده بزرگ، یک بیماری مزمن در دستگاه گوارش است که به طور عمده روده بزرگ (کولون) و رکتوم (قسمت پایینی روده بزرگ) را تحت تأثیر قرار میدهد. این بیماری میتواند به صورت مزمن یا حاد باشد و ممکن است در طول زمان تغییر کند. کولیت التهابی میتواند به صورت محدود (تنها رکتوم را درگیر کند) یا پانکولیتیس (تمام روده بزرگ را درگیر کند) باشد.
چه کسانی مستعد ابتلا به التهاب روده هستند؟
ابتلا به التهاب روده میتواند در هر سنی رخ دهد، اما برخی عوامل میتوانند احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش دهند. یکی از این عوامل، ژنتیک است. اگر در خانواده شما افرادی با این بیماری وجود دارند، احتمال ابتلا به این بیماری برای شما بیشتر است. وجود ژنهای خاصی میتواند باعث ارثی شدن این بیماری شود.
یکی دیگر از این عوامل، سن است. این التهاب معمولا در سنین بین ۱۵ تا ۳۰ سالگی رخ میدهد. علاوه بر این، برخی از نوعهای ملتهب بودن روده، مانند کولیت، در زنان بیشتر دیده میشود. سایر دلایل ابتلا به بیماری التهاب روده، عوامل محیطی هستند.
عواملی مانند مصرف دخانیات، تغذیه نامناسب، استفاده بی رویه و بدون تجویز پزشک از داروها و آنتیبیوتیکها، استرس و عوامل محیطی دیگر میتوانند احتمال ابتلا به التهاب روده را افزایش دهند.
چگونه میتوانیم از ابتلا به التهاب روده جلوگیری کنیم؟
اگرچه عوامل دقیقی که منجر به ملتهب شدن روده میشوند هنوز مشخص نیستند، اما برخی تغییرات در سبک زندگی و رعایت برخی موضوعات در سبک زندگی میتواند به جلوگیری از ابتلا به التهاب روده کمک کند. در ادامه چند راهکار برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری آورده شده است.
- سبک زندگی سالم: رعایت یک سبک زندگی سالم شامل تغذیه مناسب، ورزش منظم، کاهش استرس و خواب کافی میتواند به حفظ سلامت روده کمک کند.
- تغذیه مناسب: مصرف مواد غذایی سالم و تنوع در رژیم غذایی، شامل میوهها، سبزیجات، غلات کامل و محصولات لبنی، میتواند به حفظ سلامت روده کمک کند.
- کاهش استفاده از دخانیات: مصرف سیگار باعث افزایش خطر ابتلا به التهاب روده میشود. بنابراین، بهتر است از مصرف دخانیات خودداری کنید.
- مدیریت استرس: استرس میتواند بر روی سلامت روده تأثیر منفی داشته باشد. تمرینات آرامشبخش مانند یوگا، مدیتیشن و تکنیکهای تنفسی میتوانند به کاهش استرس کمک کنند.
- مصرف متعادل آنتیبیوتیکها: استفاده نادرست و بیرویه از آنتیبیوتیکها میتواند تعادل میکروبیوم روده را به هم بزند و به افزایش خطر ابتلا به التهابروده منجر شود. بنابراین، توصیه میشود آنتیبیوتیکها را تنها زمانی مصرف کنید که توسط پزشک تجویز شده باشد.
علائم ابتلا به التهاب روده
علائم بیماریهای التهابی گوارش (کولیت و کرون) با توجه به شدت و نقطه دقیق روده که ملتهب است متغیر میباشد. اما نکته مشترک در هر دو نقطه اوج و دوران بهبودی این بیماری، در نوع بروز این علائم است. علائم ابتلا به IBD معمولا به صورت ناگهانی ظاهر میشوند و پس از مدتی کاهش پیدا میکنند. شایعترین این نشانهها عبارتند از.
- درد شکمی
- اسهال مزمن
- خونریزی روده
- اسهال یا یبوست مزمن
- تغییرات در شکل و ظاهر مدفوع
- کاهش وزن بدون دلیل مشخص
- خستگی و ضعف عمومی
- تب
- افزایش ترشحات مخاطی در مدفوع
التهاب روده چگونه تشخیص داده میشود؟
در صورتی که با علائم التهاب روده مواجه شدید، باید به پزشک متخصص داخلی و یا گوارش مراجعه کنید. پزشک با معاینه شما، تجویز آزمایش خون، سی تی اسکن، ام آر آی، آندوسکوپی و کولونوسکوپی، قادر به تشخیص این بیماری، نقطه دقیق بروز IBD و شدت آن خواهد بود.
از بین روشهای تشخیص IBD، بهترین و دقیقترین روش، انجام کولونوسکوپی است. این روش به پزشک شما اجازه میدهد تا کل روده بزرگ را با استفاده از یک لوله نازک و انعطافپذیر (که دارای یک دوربین در انتهای خود است) مشاهده کند و حتی بخشی از روده را برای نمونه برداری از روده جدا کند.
بهترین راهکارهای درمان التهاب روده
درمان التهاب روده بستگی به نوع و شدت این بیماری دارد. هدف اصلی درمان این بیماری کاهش التهاب، کنترل علائم و عود بیماری است. در ادامه این مقاله که توسط کارشناسان شرکت داروسازی پونیک دارو تهیه شده است، روشهای درمانی رایج برای این التهاب را معرفی کردیم.
درمان IBD با مصرف دارو
پزشک ممکن است داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند سولفاسالازین، مسکنها، استروئیدها، آنتیبیوتیکها و داروهای ایمونوساپرسان (مثل آزاتیوپرین) برایتان تجویز کند. حتی ممکن است پزشک، داروهایی برای کنترل علائمی مانند اسهال و درد نیز برای شما تجویز کند.
درمان التهاب روده با تغذیه
تغذیه مناسب و رژیم غذایی خاص میتواند در کنترل التهاب روده به شما کمک کند. پزشک ممکن است توصیههایی درباره مصرف غذاهای سبک، مصرف فیبر بالا، مصرف مکملهای غذایی و محدود کردن مصرف مواد غذایی تحریککننده مثل چربی، قهوه و الکل ارائه دهد.
درمان التهاب روده با جراحی
در برخی موارد خاص و پس از عدم گرفتن نتیجه از تغییر سبک زندگی و مصرف دارو، ممکن است نیاز به جراحی باشد. در چنین شرایطی، پزشک شما را به جراح داخلی معرفی میکند. انواع جراحی ممکن در این رابطه شامل جراحیهای استئومی، کولوستومی یا جراحی برای برداشت بخشی از روده هستند.
درمان التهاب روده با تغییر در سبک زندگی
شاید به جرات بتوان گفت که تغییر در سبک زندگی، موثرترین راهکار برای درمان بیماریهای گوارشی است. از آنجایی که منشا بسیاری از این بیماریها، نادرست بودن تغذیه و سبک زندگی است، کاهش استرس، مدیریت وزن، ورزش منظم و استفاده از روشهای آرامش بخش مانند مدیتیشن و یوگا میتواند بهترین نتیجه را در بهبود علائم و کنترل این بیماری داشته باشند.
بهترین غذا برای التهاب روده
در صورتی که با IBD مبارزه میکنید، تغذیه مناسب میتواند در بهبود علائم و کنترل التهاب مفید باشد. البته توجه داشته باشید که غذای مناسب برای التهابروده برای هر فرد و با توجه به شدت بیماری متفاوت خواهد بود. اما به طور کلی، برخی از خوراکیها، برای بهبود شرایط IBD مفید هستند.
- مواد غذایی حاوی فیبر بالا مانند میوهها، سبزیجات، غلات.
- مواد غذایی ضد التهاب مانند ماهی چرب (مثل سالمون)، روغن زیتون، آووکادو، سبزیجات تیره رنگ (مثل اسفناج و کلم)، سیر، زنجبیل، زردچوبه و گردو.
- مواد غذایی آرامش بخش مانند نعناع، آلوئه ورا، زنجبیل، چای آویشن و چای زعفران.
- مکملهای غذایی مانند پروبیوتیکها، ژل رویال و کورکومین
تاثیر ژل رویال روی درمان التهاب روده
یکی از خوراکیهای مفیدی که به عنوان راهکار درمان مشکلات التهابی روده معرفی شده است، ژل رویال است. این محصول به صورتی کاملا طبیعی باعث کاهش التهـاب و سطح استرس اکسیداتیو بدن میشود.
در مطالعات متعددی که روی خواص ژل رویال انجام شده است، اسیدهای چرب و ترکیبات معدنی مفیدی کشف شده است. این ترکیبات با قابلیت آنتی اکسیدانی قوی خود باعث کاهش IBD شده و میزان مواد شیمیایی پیش التـهابی آزاد شده را کاهش میدهند.
تاثیر کورکومین برای کاهش التهاب روده
کورکومین، یکی از ترکیبات موجود در ریشه گیاه زردچوبه است. این ترکیب که به عنوان عامل اصلی زرد بودن این گیاه شناخته میشود، خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی معجزه کنندهای دارد. مکمل کورکومین به طور قابل توجهی مارکرهای التهابی را کاهش و سطح آنتی اکسیدان های اندوژن را در بدن افزایش میدهد.
در یکی از تحقیقات انجام شده روی تاثیر کورکومین روی سطح التـهاب بدن، گروه بیماران مورد آزمایش پس از مصرف دو دوره مکمل طبیعی کورکومین با کاهش قابل توجه التهاب در کبد، روده و معده مواجه شدند.
تاثیر بره موم روی درمان التهاب روده
این روزها همه از خواص بره موم برای سیستم گوارش بدن انسان مطلع هستند. این فراورده طبیعی زنبورعسل، سالهاست که توسط پزشکان داخلی و حتی طب سنتی، به عنوان راهکاری برای درمان کولیت روده و سایر انواع التهابات دستگاه گوارش معرفی میشود.
کپسول بره موم با مکانیسم اثر گذار خود، در ابتدا التهابات کولون (روده بزرگ) را کاهش میدهد و سپس اقدام به درمان کولیک میکند. این فراورده بر خلاف داروهای شیمیایی این ماده هیچ گونه عوارض جانبی ندارد و مناسبترین انتخاب برای افرادی است که از مصرف طولانی مدت دارو و نتیجه نگرفتن خسته شدند!
جمع بندی نهایی
آنچه که در این مقاله به توضیح آن پرداختیم، مروری بر بیماری التهاب روده بود. این بیماری که نوعی بیماری مزمن و آزاردهنده است، باعث وجود احساس درد و ناراحتی در ناحیه شکم افراد میشود.
این التهاب با کمک روشهایی مانند آندوسکوپی، کولونوسکوپی، سونوگرافی و سی تی اسکن تشخیص داده میشود. سپس، پزشک میتواند نسبت به برنامه ریزی طرح درمان شما اقدام نماید. در نهایت در این مقاله، به چند راهکار درمان التهاب روده پرداختیم و تاثیر محصولات ژل رویال، کورکومین و بره موم را روی این بیماری بررسی کردیم.
در صورت نیاز به دریافت مشاوه بیشتر در این خصوص و یا تهیه محصولات ما، میتوانید با کارشناسان پونیک دارو به شماره ۰۹۱۳۱۴۷۷۵۳۲ تماس حاصل نمایید.