بره موم و ام اس؛ بیماری اسکلروز چندگانه (MS) نوعی بیماری است که موجب تخریب سلولهای عصبی میشود. این بیماری سخت درد زیاد و شدیدی را به شخص بیمار تحمیل میکند. به همین دلیل محققان همواره در حال تحقیق بیشتر در مورد این بیماری و یافتن راه حلهایی برای درمان آن هستند. برخی مطالعات انجام شده نشان دادهاند که مواد موجود در بره موم ممکن است به عنوان یک درمان طبیعی برای کنترل بیماری MS مفید باشند. در این مقاله که توسط پونیک دارو تهیه شده به بررسی بره موم و ام اس خواهیم پرداخت. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
بره موم چیست؟
بره موم یک ماده چسبنده است که توسط زنبورها از گیاهان و درختان خاص جمع آوری میشود. این ماده پر خاصیت که به چسب زنبور عسل نیز معروف است توسط زنبورها جمع آوری میشود. این محصول مخلوطی از بزاق زنبور عسل، موم زنبور عسل و موادی از گیاهان و درختان است. زنبورها از بره موم به عنوان یک درزگیر برای کندوهای خود استفاده میکنند.
بره موم کشف جدیدی نیست. از زمانی که انسان با زنبور آشنا شد، شروع به کشف محصولات تولید شده توسط آن به نفع خود کرد. در تاریخچههایی ادعا میشود که استفاده از بره موم به حداقل ۳۰۰ سال قبل از میلاد برمیگردد. زمانی که مصریها به خوبی از خواص ضد پوسیدگی این ترکیب آگاه شده بودند. آنها توانایی مومیایی کردن بره موم را از زنبورها آموختند. زیرا این محصول طبیعی برای مومیایی کردن اجساد و جلوگیری از گسترش عفونتها استفاده میشود. پزشکان یونانی و رومی نیز بره موم را در درمان زخمها، به عنوان یک ضدعفونی کننده تشخیص دادند.
بیماری MS چیست؟
بیماری اماس یا اسکلروز چندگانه (Multiple Sclerosis یا MS) یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به طور نادرست به بافتهای سالم بدن حمله کرده و باعث تخریب آنها میشود. این بیماری باعث تلفات در مغز و نخاع اسپینال میشود و میتواند به علائم مختلفی مانند اختلال در حرکت، تغییرات در حواس، افت فراگیر توانایی شناختی و افت انرژی و خستگی منجر شود.
بیماری اماس معمولاً در سنین بین ۲۰ تا ۴۰ سال شروع میشود و در زنان بیشتر از مردان رخ میدهد. علائم این بیماری متنوع و متغیر هستندو شامل علائمی مانند اختلال در حرکت و تعادل، تنگی نفس، اختلال در حافظه و تمرکز، کاهش حساسیت در برخی اعضای بدن، اختلال در حرکت چشم، خستگی و کاهش انرژی، تغییر در شخصیت و افکار اشاره میشود.
هنوز علت دقیق بروز بیماری اماس مشخص نیست، اما به عوامل ژنتیکی، عوامل محیطی مانند عفونتها و نوع غذای مصرفی، و عوامل ایمنی بدن مرتبط است. درمان بیماری اماس شامل داروهای ضد التهابی، داروهای تنظیم کننده سیستم ایمنی بدن، فیزیوتراپی و درمانهای تکمیلی مانند تغذیه مناسب، ورزش منظم و ماساژ میشود. در بعضی از موارد، درمانهای تکمیلی مانند آکوپانکچر، یوگا و مکملهای غذایی هم به عنوان درمان تکمیلی استفاده میشوند. هدف از درمان بیماری اماس، کنترل علائم و تاخیر در پیشرفت بیماری است. بنابراین، درمان باید تحت نظر پزشک متخصص انجام شود.
داستان جذاب بره موم و ام اس!
درمان بيماري ام اس با بره موم يك حادثه جالب پزشكي است. این موضوع نخستين بار توسط چالرز مراز زنبوردار اهل ورمونت آمريكا كشف شد. او (كه حدود ۳۰ سال به درمان بیماران توسط نیش زنبورعسل مشغول بود) در سال ۱۹۸۰ براي اولين بار تصميم گرفت كه فراوردههای زنبورعسل (مانند عسل، ژل رویال و بره موم) را در بيماران مبتلا به ام اس نيز آزمايش كند. پس از بهبود یکی از بیماران مبتلا به ام اس با مصرف بره موم زن؛بور عسل (که یک خانم مبتلاء پس از ۱۴ سال نشتن روی ویلچر) بود، بازتاب بسيار وسيعي در رسانههاي آمريكا به وجود آمد.
البته این شروع ماجرا بود!
پس از این داستان در سال ۱۹۹۳ انجمن جهاني زنبور درماني اعلام كرد كه تا کنون هيچ فرد زنبورداري مبتلا به سه بيماري ام اس، پاركينسون و الزايمر وجود نداشته است. در سال ۱۹۹۳ سازمان جهاني غذا و دارو (FDA) تحت فشار افكار عمومي مردم آمريكا به سبب درمان خانم پت وگنر (همان بیمار شفا یافته از ام اس با بره موم) اعلام نمود در اين خصوص كارهاي تحقيقاتي ترتيب خواهد داد.
دكتر فازر در سال ۱۹۹۶ در يك طرح كلينيكال با فراوردههای زنبور عسل اعلام نمود علائم خستگي در بيماران ام اس به ميزان بسيار زيادي بهبود مييابد. دکتر فازر همچنین تاييد نمود که فعاليتهاي روزمره بيماران پس از مصرف این فراوردهها به نحو چشمگيري گسترش مييابد. در سال ۱۹۹۷ دكتر بلانتي ايمونولوژيست آمريكايي بهبود ۶۰ درصدي را با اين شيوه گزارش داد و اعلام نمود زهر زنبور، بره موم و ژل رویال براي بيماران ام اس كاملا ايمن است.
البته که داستانهای دیگری هم وجود داشت. مثلا در سال ۲۰۰۵ يگ گروه متخصص مغز و اعصاب از كشور هلند طي يك كار تحقيقاتي شش ماهه روي بيست بيمار مبتلاء به ام اس اعلام داشتند كه اين شيوه درماني هيچگونه اثري در درمان اين بيماري نداشته است. اما انجمن جهاني زنبور درماني آمریکا در سال ۲۰۰۶ طي گزارشي و در پاسخ به مقاله هلنديها، اعلام كرد كه كار تحقيقاتي اين گروه متد علمي نداشته و آن را رد كردند.
تاثیر بره موم در درمان ام اس
یک مطالعه کوچک در سال ۲۰۱۸ نشان داد که مصرف بره موم زنبور عسل میتواند به بهبود بیماری MS کمک کند. این مطالعه نشان داد که بره موم زنبور عسل ممکن است به عنوان یک درمان تکمیلی برای بیماری MS مفید باشد. بره موم به عنوان یک ماده طبیعی، حاوی ترکیباتی مانند اسیدهای چرب، کربوهیدراتها، ویتامینها و مواد معدنی است. مواد موجود در بره موم میتوانند به عنوان ضد التهاب و آنتیاکسیدان عمل کنند و بهبود علائم بیماری MS را ایجاد کنند.
زنبور به بیماری ام اس کمکی میکنه که هیچ دارویی نکرده